ZZS un "Saskaņa" nodrošina Truksnim palikšanu amatā (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien notikušajā ārkārtas Jūrmalas domes sēdē, pašreizējam Jūrmalas domes priekšsēdētājam Gatim Truksnim (ZZS) izdevās amatu saglabāt.

Iesniegumu par neuzticības izteikšanu Truksnim Jūrmalas domes opozīcijas deputāti iesniedza 2. oktobrī, īsi pēc tam, kad medijos izskanēja informācija, ka Valsts policija mēru sodījusi par narkotisko vielu uzglabāšanu.

Tomēr jau sēdes sākumā pats Truksnis sacīja, ka 30. septembrī izskanējusī informācija medijos viņam esot bijis jaunums. "Es neesmu bijis informēts ne par šo sodu, ne administratīvo procesu, tāpēc tagad skaidroju notikušā apstākļus," teica Truksnis. Viņš neesot zinājis par lietas ierosināšanu un arī nav aicināts uz nopratināšanu vai jelkādu paskaidrojumu sniegšanu tiesībsargājošajās iestādēs.

Foto: Edijs Pālens/LETA

"Kad par to uzzināju no medijiem, "www.latvija.lv" reģistrā pārbaudīju savus administratīvos sodus un atklāju, ka 2017.gada sākumā tiešām šāda lieta ir bijusi. Tagad skaidroju situāciju, jo man nav bijis iespējas ne iepazīties ar lietas apstākļiem, ne tos pārsūdzēt," apgalvoja Truksnis.

Viņš uzsvēra, ka ir "brīvs no jebkādām atkarībām" un pagājušajā nedēļā veicis analīzes Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas, kā arī Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā. "Narkoloģijas centra analīzes manis teikto apstiprina - esmu pilnīgi brīvs no atkarībām. Otras iestādes atbildi vēl gaidu, taču arī tur viss būs tīrs. Es jebkurā brīdī esmu gatavs veikt jebkādas pārbaudes, ja ir nepieciešams," sacīja mērs.

Jautājuma ziņotājs Guntis Grūba ("Tev, Jūrmala") gan sacīja, ka sestdien notikušās Saeimas vēlēšanas jau tā parāda, ka uzticība pastāvošajai varai ir sarukusi. "Man nav pieļaujams, ka notiekošie procesi Jūrmalā grauj mums uzticību un izskanējusī informācija apdraud domes pastāvēšanu no tiesiskā viedokļa raugoties," teica Grūba, norādot, ka ZZS ir arī citi spēcīgi kandidāti, kas varētu turpināt vadīt domi.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Vēlāk sarunā aģentūrai LETA viņš atklāja, ka pats pērn redzējis, ka Truksnis ir neadekvātā stāvoklī. Viņš esot vērsies pie ZZS priekšsēdētāja Armanda Krauzes un aicinājis Truksni nomainīt. "Viņi teica, ka mērs ir izārstējies un darbspējīgs," teica Grūba, norādot, ka šis balsojums parāda ZZS cinismu pret saviem vēlētājiem un sabiedrību. Viņaprāt, šodien notikušais balsojums ir "rīkojums no ZZS vadības."

To, ka Trukšņa atrunām netic, aģentūrai LETA sacīja arī deputāts Uldis Kronblūms (VL-TB/LNNK). "Žēl, ka cilvēki vadās pēc pavisam citiem principiem kā vajadzētu. Informācijas ir pietiekami, lai būtu šaubas gan par mēru, gan par viņa pieņemtajiem lēmumiem tagad un nākotnē."

Foto: Edijs Pālens/LETA

Sēdē Kronblūms pievērsās jautājumam, kas saistīts ar Trukšņa ienākumiem un tēriņiem. "Mediji vēsta, ka esat nopircis 17 000 eiro vērtu paklāju. Vai jūs par to maksājāt skaidrā naudā? Tāpat mani interesē, vai esat uzturējies miljonāra Jūlija Krūmiņa īpašumā Turaidas ielā?" prasīja Kronblūms. Truksnis uz atbildēja, sakot, ka ar izmeklēšanu saistītu informāciju viņš izpaust nedrīkst, bet par privātajiem pirkumiem viņam nav jāatskaitās. Vēlāk Kronblūms atklāja, ka vērsīsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), lai pārliecinātos, vai tiešām Truksnis nedrīkst šādu informāciju izpaust.

Savukārt deputāts Ņikita Ņikiforovs (S) pauda viedokli, ka, balstoties uz vienu raidījuma sižetu, nevar izdarīt secinājumus. "Mums nav oficiālu dokumentu, kas pierādītu mēra vainu. Es ar viņu strādāju jau gadu, un man nav nekādu šaubu par viņa spriestspēju vai darba spējām," teica deputāts. Viņš arī norādīja, ka pērn notikušajās pašvaldību vēlēšanās iedzīvotāji zinājuši par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sākto kriminālprocesu saistībā ar partijas "No sirds Latvijai" un ZZS iespējamu nelikumīgu finansēšanu, taču Truksni vienalga ievēlējuši, kas nozīmē, ka viņam uzticas.

Balsojumā Trukšņa amata saglabāšanu atbalstīja "Saskaņas" un Zaļo un zemnieku savienības deputāti.

Kā ziņots, TV3 raidījuma "Nekā personīga" rīcībā ir informācija, ka Valsts policija Truksni sodījusi par narkotisko vielu uzglabāšanu.

Šļirce ar kokaīna paliekām pie Trukšņa atrasta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktajās kratīšanās kriminālprocesā par partijas "No sirds Latvijai" (NSL) un ZZS iespējamu nelikumīgu finansēšanu.

Foto: Edijs Pālens/LETA

DNS analīzes apliecinājušas, ka uz šļirces ir Trukšņa DNS pēdas, un policija viņu sodījusi saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 46.pantu par narkotisku vielu neatļautu glabāšanu, ziņoja "Nekā personīga". Jūrmalas domē raidījumam nekādi komentāri par šo lietu netika sniegti.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu