Ja vēlies saglabāt veselību, alkoholu lieto ne vairāk kā trīs reizes nedēļā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Desmitiem gadu ilgā diskusija par to, vai alkohols samērīgos daudzumos ir vai nav kaitīgs cilvēka veselībai, pēdējā laikā pamatīgi uzkarsusi, tomēr divos jaunākajos pētījumos zinātnieki secinājuši, ka pat nelielos daudzumos alkohols var samazināt cilvēka mūža ilgumu.

Pēdējā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Alcoholism: Clinical & Experimental Research”, rakstīts, ka samērīga alkohola lietošana četras vai vairāk reizes nedēļā palielina priekšlaicīgas nāves risku (samērīga alkohola lietošana sastāv no viena vai diviem alkoholiskajiem dzērieniem vienā reizē).

Pētījumā noskaidrojās, ka tie alkohola lietotāji, kuri nedēļā alkoholu samērīgi lietoja četras vai vairāk reizes, bija par 20% lielāka priekšlaicīga nāves riska priekšā nekā tie, kuri alkoholu lietoja trīs vai mazāk reizes nedēļā.

“Izskatās, ka cilvēkam nevajadzētu lietot alkoholu vairāk kā trīs reizes nedēļā. Tam, cik bieži cilvēks lieto alkoholu, ir tāda pati nozīme kā tam, cik bieži tu lieto, piemēram, medikamentus. Jau tu attiecīgo medikamentu lieto vienreiz nedēļā, tad tam ir citādāka ietekme uz tavu veselību nekā tad, ja tu lieto to vairākas reizes nedēļā,” komentēja viena no pētījuma autorēm Sāra Harca (Sarah Hartz).

Šis pētījums seko krietni lielākam pētījumam, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Lancet”. Tajā pētnieki veikuši vēl drastiskākus secinājumus: alkoholu lietot nevajadzētu vispār, jo tas palielina virkni veselības problēmu risku – sākot ar autoavārijām un beidzot ar vēzi.

Savā pētījumā Harca ar kolēģiem apkopoja datus, kas iegūti plašā ASV iedzīvotāju un pacientu aptaujā. Kopumā aptauja pētniekiem sniedza informāciju par 435 tūkstošiem 18 līdz 85 gadus vecu ASV iedzīvotāju veselības stāvokli, ēšanas un dzeršanas paradumiem un mirstību 7 līdz 10 gadu ilgā periodā.

Rezultātā atklājās, ka samērīga alkohola lietošana divas vai trīs reizes nedēļā ir saistīta ar zemāku mirstības risku, pat salīdzinot ar tiem cilvēkiem, kuri dzēra mazāk. Tomēr, ja alkohols tiek patērēts vairāk par trīs reizēm nedēļā, tad mirstības risks zīmīgi palielinās.

Tiesa, tas, kā alkohola lietošana ietekmē individuālus veselības aspektus, atšķiras. Piemēram, pētījumā pierādīts, ka mērena alkohola lietošana var uzlabot sirds veselību, tomēr tajā pašā laikā palielināt vēža risku. Tomēr, kopumā ņemot, vislabāk būtu atturēties no alkohola vispār. Ja tas nav iespējams, tad pieturēties pie ieteicamajām trīs vai mazāk reizēm nedēļā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu