Zāļu vietā - dēles. Lietuvā rosina atļaut alternatīvās medicīnas pakalpojumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Delfīns Nirnbergas zoodārzā Vācijā.
Delfīns Nirnbergas zoodārzā Vācijā. Foto: AFP / Scanpix

Lietuvas Veselības ministrija ierosinājusi atļaut alternatīvās medicīnas pakalpojumus ar noteikumu, ka to sniedzējiem jābūt ieguvušiem attiecīgu izglītību.

Kā pirmdien preses konferencē norādījis veselības ministrs Aurēlijs Verīga, kamēr šī joma nav sakārtota, cilvēkiem nav skaidrs, vai ir runa par kvalitatīvu palīdzību.

Starp pakalpojumiem, kas būtu īpaši reglamentējami, viņš minējis delfīnterapiju, hirudoterapiju jeb medicīnisko dēļu izmantošanu, akupunktūru un kanisterapiju - terapiju ar īpaši apmācītiem suņiem.

Pēc ministra teiktā, jaunajā likumā paredzēts reglamentēt veselības aprūpes prakses, kuras neietilpst klasiskās medicīnas jēdzienā, nosakot tām konkrētas prasības attiecībā uz kvalitāti un drošību. Viņaprāt, šobrīd cilvēkiem ir grūti atšķirt, kuras no alternatīvajām praksēm ir attiecināmas uz veselības aprūpi, jo pakalpojumu sniedzēji, vēloties piesaistīt klientus vai pacientus, nereti šos pakalpojumus piedāvā kā veselības uzlabošanas procedūru, savukārt tajos gadījumos, kad palīdzība izrādījusies nesekmīga un pacientam nodarīts kaitējums, tā tiek raksturota tikai kā izglītošanās vai pašpilnveidošanās procedūra.

"Tā noteikti nedrīkst būt - katram cilvēkam ir jāzina, kādu pakalpojumu viņš pērk un kādas var būt sekas," viņš uzsvēris.

Veselības ministra vietnieks Aļģirds Šešeļģis piebildis, ka viens no likumprojekta mērķiem ir garantēt, lai šādus alternatīvus pakalpojumus sniegtu kompetenti speciālisti, kas ieguvuši attiecīgu kvalifikāciju, un lai šai procesā tiktu ievērotas visas noteiktās prasības un higiēnas normas.

Ministrijas Netradicionālās medicīnas iniciatīvu koordinācijas nodaļas vadītāja Jūrate Martinoniene norādījusi, ka alternatīvās medicīnas pakalpojumu sniedzējiem būs nepieciešama augstākā izglītība, bet dažās jomās tiks pieprasīts, lai viņi būtu beiguši medicīnas vai farmācijas studijas.

"Piemēram, attiecībā uz speciālistiem dabas medicīnā un tautas medicīnā, kurām ir bioloģiska iedarbība, tiks noteikts, ka [sniegt pakalpojumus] var tikai personas, kas ieguvušas izglītību medicīnā, farmācijā, sabiedrības veselības aprūpē un papildus apguvušas alternatīvās medicīnas studiju programmas," viņa stāstījusi.

Papildu un alternatīvos veselības aprūpes pakalpojumus nebūs paredzēts finansēt no Obligātā veselības apdrošināšanas fonda līdzekļiem, un pacientiem par tiem arī turpmāk būs jāmaksā pašiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu