Lietuvu sadusmo Krievijas centieni nomelnot nacionālo partizānu Ramanausku-Vanagu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Josvydas Elinskas/Scanpix

Lietuva pirmdien izteikusi Krievijai kategorisku protestu par nepatiesu apgalvojumu izplatīšanu attiecībā uz nacionālo partizānu komandieri Ādolfu Ramanausku-Vanagu, kas sestdien valsts bēru ceremonijā tika pārapbedīs Viļņas Antakalnes kapsētā.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs uzsvēris, ka Lietuva necietīs mēģinājumus pārrakstīt vēsturi, upurus apmainot vietām ar bendēm.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova pagājušajā ceturtdienā paziņoja, ka Lietuva "turpina kursu uz nesenās vēstures pārskatīšanu" un cenšas iztēlot par varoņiem un mocekļiem "bandītisko formējumu dalībniekus, kuru rokas līdz elkoņiem notrieptas ar asinīm".

Pēc viņas teiktā, Lietuvas lēmums valsts bērēs pārapbedīt Ramanauska-Vanaga mirstīgās atliekas esot "īpaši cinisks", jo viņa kaps atradīsies netālu no vietas, kur apglabāti vairāk nekā pieci tūkstoši padomju karavīru, kuri krituši, atbrīvojot Viļņu no vācu okupantiem.

Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Albīns Zananavičs pirmdien izsauca uz ministriju Krievijas vēstnieku Viļņā Aleksandru Udaļcovu un izteica viņam kategorisku protestu pret "publisku patiesībai neatbilstošu Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumu par Lietuvas partizānu komandieri Ramanausku-Vanagu viņa bēru priekšvakarā", norādījusi ministrija.

Tikšanās laikā Krievijai izteikts aicinājums atturēties no nepamatotu apgalvojumu publiskošanas un "mēģinājumiem pārrakstīt vēsturi, balstoties uz padomju okupācijas varasiestāžu represīvo struktūru safabricētām apsūdzībām".

"Lietuvas Ārlietu ministrijas vērtējumā šādi Krievijas puses paziņojumi nav nekas cits kā kārtējais mēģinājums diskreditēt Lietuvas partizānu pretošanās kustību un vispār noliegt padomju okupācijas faktu," teikts ministrijas paziņojumā.

"Lietuva lepojas ar tūkstošiem vīriešu un sieviešu, kas piedalījās pretpadomju partizānu kustībā, un apliecina augstāko cieņu Ādolfam Ramanauskam-Vanagam, šīs kustības komandierim un tās simbolam," uzsvērts dokumentā.

"Oficiāla Krievijas ministrijas pārstāve publiski paziņoja savu vērtējumu. Tas bija vēstījums pasaulei, un mēs esam pārliecināti, ka nedrīkstam to ignorēt. Tas ir mūsu nacionālais varonis, cilvēks, kurš simbolizē mūsu pretošanās cīņu, un nav pieņemami bez jebkāda pamatojuma mētāties ar apgalvojumiem," ziņu aģentūrai BNS pa tālruni no Erevānas pirmdien sacījis ārlietu ministrs Linkevičs.

Uz Ramanauska-Vanaga bērēm sestdien bija ieradušies tūkstošiem cilvēku. Šķirsts ar nacionālo partizānu komandiera mirstīgajām atliekām, ko arheologi šogad atrada tā dēvētajos Viļņas Bāreņu kapos, tika svinīgi guldīts zemes klēpī Antakalnes kapsētā. Bērēs piedalījās Lietuvas valsts un Bruņoto spēku vadītāji, Seima deputāti, valdības locekļi, 30 ārvalstu diplomāti, Ramanauska-Vanaga līdzgaitnieki un daudzi cilvēki, kas vienkārši bija atnākuši apliecināt cieņu viņa piemiņai.

Partizānu karš Lietuvā norisinājās no 1944. līdz 1953.gadam. Alītas skolotāju semināra pasniedzējs Ramanausks (1918-1957) partizānu kustībā iesaistījās 1945.gada pavasarī, sākoties otrajai padomju okupācijai. 1948.gadā viņš tika ievēlēts par Dienvidlietuvas partizānu apriņķa komandieri. 1949.gadā Ramanausks-Vanags kopā ar citiem partizānu kustības komandieriem parakstīja Lietuvas brīvības cīņas kustības padomes deklarāciju.

1956.gadā Ramanausks un viņa sieva Kauņā tika apcietināti un gadu vēlāk viņam 39 gadu vecumā tika izpildīts nāvessods. Cietuma mediķu rakstītie dokumenti liecina, ka jau drīz pēc aizturēšanas viņš nežēlīgi spīdzināts.

1998.gadā Ramanauskam-Vanagam pēc nāves piešķirta brigādes ģenerāļa pakāpe, bet gadu vēlāk - pirmās pakāpes Vīša krusta ordenis.

Pērn Lietuvas Seims nolēma pasludināt 2018.gadu par Ramanauska-Vanaga piemiņas gadu, pieminot 100.gadskārtu kopš viņa dzimšanas.

Nacionālo partizānu komandiera atdusas vieta tika meklēta desmitiem gadu, pārbaudot visas iespējamās versijas un katru pieejamo informāciju, līdz beidzot arheologi viņa mirstīgās atliekas atrada Viļņas Bāreņu kapos, kur apglabāti bezpajumtnieki, slimnīcās miruši cilvēki bez tuviniekiem un neatpazīti mirušie. Domājams, ka šajos kapos aprakti arī vairāki citi pazīstami nacionālo partizānu kustības dalībnieki.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu