Tramps valsts vārdā atvainojas seksuālā uzbrukumā apsūdzētajam Kaveno

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien paziņoja, ka viņš visas valsts vārdā atvainojas jaunajam Augstākās tiesas tiesnesim Bretam Kaveno, kura apstiprināšanu amatā bija apdraudējusi viņam izteikta apsūdzība seksuālā uzbrukumā. Tramps sacīja, ka Kaveno esot "atzīts par nevainīgu" šajā lietā, lai gan tā nav taisnība - Kaveno netika tiesāts un nedēļu ilga FIB izmeklēšana noslēdzās bez pierādījumu atrašanas, uzsver "The Guardian". Apsūdzības bija par notikumiem 80.gados.

Baltajā namā rīkotā ceremonijā, kurā Kaveno deva amata zvērestu, Tramps stāvēja blakus viņam un sacīja, ka Kaveno ir "pierādīts par nevainīgu" šajā apsūdzībā, kura draudēja izjaukt viņa apstiprināšanas procesu Senātā.

"Mūsu nācijas vārdā es gribu atvainoties Bretam un visai Kaveno ģimenei par briesmīgajām sāpēm un ciešanām, kuras jūs bijāt spiesti izciest," Tramps sacīja Augstākās tiesas tiesneša zvēresta došanas ceremonijā Baltā nama Austrumu istabā.

Tramps parādīja, ka viņš vēl arvien uzskata Kaveno nominācijas strīdu par politisku cīņu. Pirms šīs ceremonijas viņš nosauca opozīcijā esošos demokrātus par "ļauniem", bet Kaveno izteiktās apsūdzības seksuālā uzbrukumā – par "mānīšanos".

Kaveno pēc zvēresta došanas tomēr ieņēma samiernieciskāku toni.

Kaveno paziņoja klausītājiem, starp kuriem bija viss Augstākās tiesas sastāvs, ka viņam "nav rūgtuma" un ka viņš nekad neiesaistīs politiku Augstākajā tiesā.

"Augstākā tiesa ir deviņu [tiesnešu] komanda. Es vienmēr būšu komandas spēlētājs deviņu komandā.. Apstiprināšanas process Senātā bija ķildīgs un emocionāls. Šis process ir beidzies," sacīja Kaveno.

Senāts sestdien apstiprināja Trampa izraudzīto kandidātu Kaveno Augstākās tiesas tiesneša amatā ar 50 pret 48 balsīm.

Balsojums par Kaveno kandidatūru Senātā bija atlikts uz nedēļu, lai Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) varētu veikt vēl vienu izmeklēšanu - saistībā ar profesores Kristīnes Blāzijas-Fordas apsūdzībām seksuālā uzbrukumā pirms 36 gadiem, kad viņai bijuši 15, bet Kaveno 17 gadi.

Kā ceturtdien paziņoja Senāta Tieslietu komitejas priekšsēdētājs Čaks Graslijs, FIB veiktajā izmeklēšanā nav gūts apstiprinājums pret Kaveno celtajām apsūdzībām seksuālā uzbrukumā. "Nevainīguma prezumpcija ir neaizskarama," savukārt norādīja Senāta republikāņu vairākuma līderis Mičs Makonels, atgādinot, ka FIB izmeklēšanā nav atklātas nekādas jaunas liecības pret Kaveno.

Līdz ar Kaveno apstiprināšanu Augstākajā tiesā, kurā ir deviņi tiesneši, nostiprināts konservatīvo vairākums. Tramps uzskata viņa apstiprināšanu par vienu no lielākajiem savas administrācijas panākumiem.

Republikāņiem izdevās panākt Kaveno apstiprināšanu pirms Kongresa starpvēlēšanām 6.novembrī. Ja šajās vēlēšanās republikāņi zaudētu vairākumu Kongresa palātās, Kaveno apstiprināšana Senātā varētu kļūt grūta vai pat neiespējama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu