Saeimā pirmo reizi ievēlēti divi politiķi, kas neslēpj savu homoseksuālo orientāciju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Edgars Rinkēvičs un Marija Golubeva
Edgars Rinkēvičs un Marija Golubeva Foto: LETA, publicitātes

Pirmoreiz Latvijas vēsturē Saeimā ievēlēti divi politiķi, kuri neslēpj savu homoseksuālo orientāciju, - pašreizējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs no "Jaunās Vienotības", kā arī Marija Golubeva, kura kandidēja no "Attīstībai/Par!" saraksta, šim faktam uzmanību pievērsuši ārvalstu mediji.

Portāls "gaystarnews.com" atzīmē, ka aizvadītajās vēlēšanās bijis rekordliels skaits kandidātu, kas neslēpj savu homoseksualitāti. Piemēram, "Progresīvo" līderis Roberts Putnis 2015.gadā savā amatpersonas deklarācijā norādīja, ka esot precējies ar vīrieti. Taču "Progresīvie" nepārvarēja 5% barjeru.

"Divu atklāti homoseksuālu deputātu ievēlēšana ir nozīmīgs solis LGBTI kopienai, kas vēl nesen lielākoties bija neredzama sabiedriskajā dzīvē," portālam norāda LGBTI tiesību aktīvists Juris Lavrikovs. "Viņu ievēlēšana būs liels iedrošinājums un pamudinājums "iznākt no skapja" arī citiem LGBTI kopienas pārstāvjiem. Tas ir arī nozīmīgs signāls pārējai sabiedrībai, noārdot stereotipus un aizspriedumus."

Taču, kā norāda portāls, Latvija seksuālo minoritāšu jautājumos joprojām atpaliek no vairuma citu Eiropas valstu. Latvija ieņēma vienu no pēdējām vietām organizācijas "ILGA-Europe" Varavīksnes indeksā, kurā valstis sarindotas pēc tā, kādas tiesības nodrošina LGBTI kopienai.

2005.gadā Latvijā tika pieņemti Satversmes grozījumi, kas laulību definēja kā savienību starp sievieti un vīrieti.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu