Pirms SAB paziņojuma par GRU uzbrukumiem notikusi informācijas apmaiņa ar Latvijas sabiedrotajiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pirms Satversmes aizsardzības biroja (SAB) paziņojuma par Krievijas armijas izlūkošanas pārvaldes (GRU) uzbrukumiem kibertelpai, Latvija un sabiedrotie apmainījušies ar informāciju, aģentūra LETA uzzināja Ārlietu ministrijā (ĀM).

SAB pirmdien paziņoja, ka GRU pēdējo gadu laikā spiegošanas nolūkā vairākkārt īstenojusi uzbrukumus Latvijas kibertelpai, un visbiežāk tie vērsti pret valsts institūcijām, tajā skaitā ārlietu un aizsardzības sektoriem. ĀM uzsvēra, ka pagājušajā nedēļā arī Lielbritānija, ASV un Nīderlande nāca klajā ar paziņojumiem par GRU īstenotiem kiberuzbrukumiem, un līdzīgi vakar rīkojies arī SAB.

"NATO un Eiropas Savienības (ES) valstu vadītāji, valdības, Ārlietu ministrijas un Aizsardzības ministrijas, atbildīgie drošības dienesti regulāri apmainās ar informāciju par apdraudējumu un dažāda veida uzbrukumiem sabiedroto valstu teritorijās. Tiek rūpīgi apsvērts un apspriests tas, kādā veidā novērst šāda veida uzbrukumus, un tiek koordinēti iespējamie atbildes soļi. Latvija cieši sadarbojas ar mūsu partneriem un sabiedrotajiem NATO un ES," skaidroja ĀM.

Ministrijā arī atgādināja, ka šī gada aprīlī NATO un ES sabiedrotie vienojās par koordinētu atbildi uz Krievijas dienestu veikto ķīmisko ieroču uzbrukumu Solsberijā, Lielbritānijā, izraidot lielu skaitu Krievijas diplomātu.

Latvija jau ir paudusi atbalstu Lielbritānijai, ASV un Nīderlandei, kas 4.oktobrī publiskoja informāciju par GRU kiberuzbrukumiem, tai skaitā kiberuzbrukumu mēģinājumiem pret Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju (OPCW), Starptautisko antidopinga aģentūru un citiem civiliem mērķiem daudzviet pasaulē.

Latvija nosoda Krievijas militārā izlūkdienesta bezatbildīgās darbības, kuru mērķis ir ietekmēt demokrātiskos procesus, kaitēt starptautisko institūciju darbam un apdraudēt civilās infrastruktūras drošu funkcionēšanu. Starptautisko tiesību normu ievērošana kibertelpā ir pamatnosacījums, lai tā saglabātos brīva, droša un atvērta. Krievijas rīcība ir pretrunā šiem principiem un kārtējo reizi norāda uz Krievijas sistemātiskiem centieniem vājināt tiesībās balstīto starptautisko kārtību.

ĀM uzsvēra, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jābūt gatavai vērsties pret atbildīgajiem par šiem uzbrukumiem, lai novērstu šādas rīcības nesodāmību. Latvija turpinās sadarboties ar sabiedrotajiem un partneriem, lai kolektīvi stiprinātu drošību kibertelpā un novērstu turpmākus kiberuzbrukumus.

Jau vēstīts, ka SAB vērtējumā GRU ir viens no aktīvākajiem ārvalstu dienestiem, kas arvien intensīvāk ir izvērsis darbu pret Rietumvalstīm, tajā skaitā pret Latviju.

Tā pati Krievijas militārā izlūkošanas dienesta hakeru grupa, kas īstenoja uzbrukumus OPCW, Pasaules Antidopinga aģentūrai un Malaizijas institūcijām, kuras veica izmeklēšanu saistībā ar "MH17" lidmašīnas notriekšanu, pēdējo gadu laikā ir vairākkārt īstenojusi uzbrukumus arī Latvijas kibertelpā, informēja SAB.

Kiberuzbrukumus Latvijā GRU ir veicis spiegošanas nolūkā, un visbiežāk uzbrukumi tikuši vērsti pret valsts institūcijām, tajā skaitā ārlietu un aizsardzības sektoriem. Retāk uzbrukumi bijuši mērķēti pret privātiem uzņēmumiem, arī medijiem. GRU īstenoto kiberuzbrukumu būtība ir iekļūt informācijas sistēmā, tajā darboties nepamanīti, un ilgstoši iegūt no sistēmas datus, piemēram, regulāri piekļūt e-pastu sarakstei un darba stacijā apstrādātiem dokumentiem.

Iepriekš arī vēstīts, ka Lielbritānija ar sabiedrotajiem apspriedīs iespējamas jaunas sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās militārā izlūkdienesta GRU veiktajiem kiberuzbrukumiem.

Savukārt Nīderlande aprīlī novērsusi Krievijas kiberuzbrukumu OPCW Hāgā un izraidījusi četrus krievu aģentus, ceturtdien paziņoja Nīderlandes Aizsardzības ministrija. Augstākās NATO un ES amatpersonas nosodīja Krievijas kiberuzbrukumus Hāgā bāzētajai starptautiskajai OPCW, šādi reaģējot uz Nīderlandes apsūdzībām, ka kiberuzbrukumā vainojami Krievijas militārā izlūkdienesta aģenti.

Tikmēr ASV Tieslietu ministrija izvirzīja apsūdzības septiņiem Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģentiem par kiberuzbrukumiem ASV un starptautiskajām organizācijām. Apsūdzēto vidū ir četri aģenti, par kuriem ceturtdien paziņoja Nīderlande, kuri aprīlī mēģināja Hāgā veikt kiberuzbrukumu OPCW un tika izraidīti.

Arī Kanāda ceturtdien paziņoja, ka arī pret to bijuši vērsti Krievijas kiberuzbrukumi, konkrēti pret sporta ētikas centru un Monreālā bāzēto Pasaules Antidopinga aģentūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu