Pentagons plāno radīt kukaiņu armiju, kas pārnēsās vīrusus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Laputis
Laputis Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai kukaiņu armija, kas ekipēta ar ģenētiski modificētiem vīrusiem, varētu glābt Amerikas fermas? Vai tomēr tas būtu pirmais solis uz nekontrolējama bioloģiskā ieroča radīšanu? Šāda diskusija aptver Pentagona jauno pētniecības projektu, kas nodēvēts par “Kukaiņu sabiedrotajiem”.

Kā rakstīts izdevumā “Live Science”, projektu finansē Aizsardzības izpētes projektu aģentūra (DARPA). Projektā, izmantojot gēnu modifikācijas tehnoloģijas, plānots inficēt kukaiņus ar vīrusiem, kas var palīdzēt Amerikas kultūraugiem būt izturīgākiem. Ja, piemēram, kukurūzas lauks piedzīvo negaidītu sausumu vai tiek pakļauts kādam patogēnam, laputis, kas nestu ģenētiski modificētu vīrusu, varētu samazināt kukurūzas augšanas ātrumu.

Kā rakstīts “DARPA” mājaslapā, šāda veida “terapijas” varētu sniegt pozitīvu efektu jau pirmajā sezonā, ļaujot Amerikas kultūraugiem glābties no dažādām slimībām, sala, plūdiem un citiem potenciālajiem draudiem.

Tiesa, zinātnieki pret šo projektu izturas skeptiski. Vēstulē, kas publicēta zinātniskajā žurnālā “Science”, piecu zinātnieku komanda paudusi bažas, ka šis projekts var viegli tikt izmantots kā bioloģiskais ierocis.

“Pēc mūsu domām, projekta pamatojums nav pietiekami skaidri definēts. Kāpēc tiek izmantoti kukaiņi? Tikpat labi varētu izmantot izsmidzināšanas sistēmas. Kukaiņu izmantošana, lai izplatītu slimības, ir klasisks bioloģiskais ierocis,” izdevumam “Washington Post” komentēja viens no vēstules autoriem Silja Voinekijs (Silja Voeneky).

Tiesa, šis projekts joprojām ir agrīnā izstrādes formā - pašlaik ir saņemts finansējums, lai varētu sākt pētījumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu