Bergmanis: Latvijas kiberdrošības stiprināšanā jāiesaistās gan valstij, gan visai IKT nozarei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis
Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas kiberdrošības stiprināšanā ir jāiesaistās gan valstij, gan visai informāciju un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozarei, otrdien, atklājot kiberdrošības konferenci "Kiberšahs 2018", sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

"Tikai kopīgiem spēkiem, sadarbojoties dažādos līmeņos un starp dažādiem dalībniekiem, varam sasniegt labākos rezultātus kibertelpas drošības stiprināšanā," teica ministrs.

Bergmanis arī norādīja, ka 2018.gadā kopējā situācija pasaulē ir nemainīga - kiberuzbrukumu skaits turpina pieaugt. "Valstis un uzņēmēji turpina atbalstīt IKT plašāku pielietošanu, lai veicinātu efektivitāti valsts pārvaldē, uzņēmējdarbībā un stiprinātu pakalpojumu pieejamību sabiedrībai. Taču tehnoloģiju pavērtās durvis to savienojamībai, datu uzglabāšanai, apstrādei un apmaiņai atver arvien jaunas durvis arī negodprātīgiem cilvēkiem, organizācijām, kas, izmantojot informācijas sistēmu nepilnības, īsteno ļaunprātīgas darbības, veic kiberuzbrukumus," pauda ministrs.

Tāpat viņš atzīmēja, ka kiberuzbrukumi notiek ar mērķi ietekmēt kritiskās infrastruktūras darbību, valsts iestāžu vai uzņēmumu informācijas sistēmas, izgūt informāciju no informācijas sistēmu lietotājiem vai izkrāpt finanšu līdzekļus. "Par to, cik daudz esam apdraudēti, mums atgādina plašāk izskanējušie kiberuzbrukumu gadījumi, kā piemēram, 2016.gada kiberuzbrukumi ASV vēlēšanu cikla laikā, 2017.gadā "WannaCry" un "NotPetya" kampaņas, šā gada februārī identificētie kiberuzbrukumi pret Vācijas federālo iestāžu tīkliem. Pagājušonedēļ izskanēja informācija par kiberuzbrukumiem pret Ķīmisko ieroču aizliegumu organizāciju Hāgā. Tas bija kiberuzbrukums NATO dalībvalsts teritorijā! Tas bija nopietns brīdinājums un vēstījums arī aliansei - kiberuzbrukumi apdraud ikvienu," uzsvēra Bermanis.

Viņš minēja, ka kiberuzbrucēji izmanto informācijas sistēmu lietotāju nepietiekamās zināšanas, atbildības trūkumu vai sistēmu vājības. "Sekmīgo kiberuzbrukumu skaits liecina, ka izpratne par kiberdrošību nav spējusi tikt līdzi tehnoloģiju izaugsmei, taču informācijas tehnoloģiju lietošana ir kritiski svarīga nacionālajai attīstībai un konkurētspējai. Attiecīgi informācijas tehnoloģiju lietošana nāk ar divējādu atbildību - lietotājiem, ražotājiem un pakalpojumu sniedzējiem izvērtēt, cik drošas ir mūsu informācijas sistēmas, un ko varam darīt savas kiberdrošības stiprināšanai. Atbildība ir arī valstij un valsts pārvaldei - nodrošināt ietvaru kiberdrošības stiprināšanai," norādīja ministrs.

Vienlaikus Bermanis sacīja, ka kiberdrošības stiprināšana ir nemainīgi augsta Aizsardzības ministrijas prioritāte. "Apliecinājums nepieciešamībai turpināt sākto darbu ir, piemēram, šā gada sākumā notikušie kiberuzbrukumi Latvijā pret valsts veselības aprūpes sistēmu "e-Veselība", izaicinājumi arī Saeimas priekšvēlēšanu laikā. Visaptveroša valsts aizsardzība cita starpā paredz palielināt nacionālo kiberdrošības noturību un pilnveidot nacionālo kiberdrošības struktūru, lai būtu nepieciešamās spējas un ikviens varētu justies drošs kibertelpā," viņš teica.

Bergmanis papildināja, ka visaptverošas aizsardzības būtība paredz arī esošu un jaunu speciālistu talanta attīstību un individuālo prasmju celšanu, ko ministrija kopš šā gada realizē sadarbībā ar Saldus tehnikumu un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, ieviešot kiberdrošības vidējās profesionālās izglītības programmu. No 2019.gada Aizsardzības ministrija sadarbībā ar valsts iestādēm un nozari plāno pasākumus Latvijas digitālās drošības risku mazināšanai, sabiedrībai kritiski svarīgu informācijas sistēmu stiprināšanai, sabiedrības kiberdrošības izpratnes, izglītības un pētniecības veicināšanai, kā arī tiesiskuma stiprināšanai kibertelpā.

Ministrs uzsvēra, ka nākotnē aktualizējams jautājums ir arī par atbildīgas atklāšanas ieviešanu valstiskā līmenī, radot iespēju atklāt un novērst ievainojamības, izmantojot informācijas tehnoloģiju speciālistu veiktos atklājumus.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka šodien viesnīcā "Radisson Blu Latvia" notiek ikgadējā starptautiskā kiberdrošības konference "Kiberšahs 2018". Kiberdrošības konferenci "Kiberšahs 2018" organizē Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" un Informācijas sistēmu audita un vadības asociācijas (ISACA) Latvijas nodaļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu