“Kamergalerijā” serbu grafiķa Miloša Djordjeviča izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Milošs Djordjevičs, digitālās drukas kolāžas, 2018
Milošs Djordjevičs, digitālās drukas kolāžas, 2018 Foto: publicitātes

“Kamergalerijā” (11. novembra krastmalā 35, 5. stāvā, 81. telpā) no 9. līdz 19. oktobrim skatāma serbu mākslinieka Miloša Djordjeviča (Miloš Djordjevic) izstāde “Tālredzības trūkums”. Eksponētas divas darbu sērijas: sietspiedes darbi un digitālās drukas kolāžas, kuros viņš aicina domāt par ekoloģiju, informē biedrības “Grafikas kamera” valdes priekšsēdētāja Ieva Nagliņa.

Mākslinieks Milošs Djordjevičs atzīst, ka ekoloģija viņam allaž bijusi svarīga tēma, īpaši kopš viņš pirms trīs gadiem kļuvis par tēvu. Viņaprāt, ekoloģija no diskusijām par dabu un vidi ir kļuvusi par cilvēces eksistences jautājumu. Savos darbos viņš rosina skatītāju domāt par šiem jautājumiem.

Cilvēks, kaut arī dižena un attīstīta būtne, ir spējīgs uz destruktīvu rīcību, kas nes milzu zaudējumus dzīvajai dabai.

Milošs uzskata, ka akla uzticība tehnoloģijām var novest pie cilvēka garīgās pašdestrukcijas.

Autors aicina aizdomāties, vai tehnoloģiskais progress, kura būtība ir utopisks projekts radīt jaunu modernu sabiedrību un labāku nākotni, nav pārāk augsta cena salīdzinājumā ar to, ko mēs zaudējam.

Milošs Djordjevičs, digitālās drukas kolāžas, 2018
Milošs Djordjevičs, digitālās drukas kolāžas, 2018 Foto: publicitātes

“Cilvēkam ir neierobežota ietekme uz planētu, un dabā atstātās pēdas ir neatgriezenisks process. Cilvēks ir iejaucies gadu tūkstošiem ilgā evolūcijas procesā un cenšas aizstāt to ar tehnoloģiju. Plaisa starp cilvēku un dabu arvien palielinās. Pārraujot saikni ar dabu, mēs attālināmies paši no sevis. Tas ir pārrāvums, kuru visi izjūtam, bet atsakāmies redzēt. Mums ir plašāk jāatver acis un ne vien jākonstatē savas rīcības augļi šodien, bet jāskatās uz priekšu, lai novērstu nevēlamas sekas nākotnē,” uzskata mākslinieks.

“Es neesmu nevienas ekoloģiskas kustības pārstāvis vai partijas biedrs. Es par šo jautājumu runāju ar mākslas palīdzību, jo esmu pārliecināts, ka māksla patiesi spēj ietekmēt sabiedrību. Tāpēc izmantoju grafiku kā valodu un platformu savu domu paušanai.”

Milošs Djordjevičs dzīvo un strādā Serbijā, Belgradā. Ieguvis augstāko izglītību mākslā, grafikas specializācijā, pašlaik studē doktorantūrā. Serbijas mākslinieku savienības biedrs. Strādā par pasniedzēju Kragujevaca universitātē, Serbijā. Māksliniekam ir notikušas 20 personālizstādes, piedalījies vairākās grupas izstādēs Serbijā un ārvalstīs. Aktīvi apmeklējis starptautiskus simpozijus un konferences.

Miloša Djordjeviča izstāde “Kamergalerijā” notiek zīmīgā brīdī, kas sakrīt ar laiku, kad Serbijā norit trešā grafikas biennāle, kas tiks atklāta 11. oktobrī. 

“Kamergalerija” ir jauna izstāžu platforma, kurā galvenā loma pieder grafikai. Tā atrodas 11. novembra krastmalā 35, Mākslinieku nama 5. stāvā, 81. telpā. Ieeja bez maksas.

Darba laiks: otrdien, trešdien, piektdien no 12.00 līdz 18.00

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu