Atbalsta 1,115 miljonu eiro kompensācijas izmaksu ĀCM skartajām saimniecībām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Valdība otrdien sēdē atbalstīja kopumā 1,115 miljonu eiro kompensācijas izmaksāšanu vairākiem lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekiem par zaudējumiem Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ.

Atbilstoši Veterinārmedicīnas likumam dzīvnieku īpašniekam, ja tas ir izpildījis dzīvnieku veselības jomu reglamentējošajos normatīvos noteiktās prasības, ir tiesības saņemt zaudējumu kompensāciju par ĀCM dēļ nokautajiem dzīvniekiem un par iznīcināto dzīvnieku barību.

Kompensācija 1,073 miljonu eiro apmērā tiks izmaksāta "Druvas Unguriem", kuru saimniecībā ĀCM uzliesmojuma dēļ kopumā tika iznīcinātas 16 438 cūkas. Šogad 5.septembrī valdība jau piešķīra "Druvas Unguriem" kompensāciju, bet tā bija par daļas jeb 5452 piespiedu kārtā iznīcinātajām cūkām.

Tāpat "Latgales bekonam", kuram jau izmaksāta kompensācija par pērn 14.jūlijā ganāmpulkā konstatētā ĀCM dēļ nogalinātajiem dzīvniekiem, valdība izlēma piešķirt arī 41 024 eiro kompensāciju par vīrusa uzliesmojuma dēļ iznīcināto barību.

Zemkopības ministrijā iepriekš skaidroja, ka "Latgales bekonam" vismaz sešus mēnešus bija jāiztur barība barības torņos un noliktavā, kur tā atradās līdz ĀCM uzliesmojumam. Šogad 28.jūnijā Lauku atbalsta dienests (LAD) no "Latgales bekona" saņēma pieprasījumu kompensēt zaudējumus par iznīcināto dzīvnieku barību, savukārt 22.augustā ministrija no LAD saņēma pieprasījumu šīs kompensācijas izmaksai.

Zaudējumi ganāmpulkā, apkarojot ĀCM, radās arī lauksaimniecības dzīvnieku īpašniecei Rutai Priedei, kuras piemājas saimniecībā "Buņas" Blīdenes pagastā Brocēnu novadā šogad 10.jūlijā tika konstatēts ĀCM un piespiedu kārtā bija jānogalina viena sivēnmāte un četras nobarojamas cūkas. Valdība atbalstīja 569,14 eiro kompensācijas izmaksāšanu Priedei.

Finanšu līdzekļus lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekiem plānots piešķirt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Kompensācijas izmaksās LAD.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu