Par Lanu, Adeli un Rianu - ieskats jaunajā "Cat Power" platē

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Šena Maršala (Chan Marshall)
Šena Maršala (Chan Marshall) Foto: publicitātes

Aptuveni pirms gada izdevniecība "Matador" video vietnē "Youtube" augstā izšķirtspējā publicējusi grupas "Cat Power" 90. gadu videoklipus, to skaitā savā vienkāršībā ģeniālo "Cross Bones Style". "Kā šajā klipā izdevies panākt 90. gadu sajūtu?" jautā kāds komentāros. "Tāpēc, ka tas tika uzfilmēts deviņdesmitajos," seko atbilde. 2018. gadā, kad modē ir deviņdesmitie, "Cat Power" un tās līderes Šarlīnes jeb Šenas Maršalas (Chan Marshall) atgriešanās albums šķiet īpaši aktuāls.

Cat Power "Wanderer"

(Domino)

9/12

Pirms runājam par jauno plati, lūk, video, ko minēju raksta ievadā.

1996. gadā Šenai bija 24, gaisā virmoja britpopa vēsmas, postgrandža estētika, amerikāņu alternatīvais roks... Līdz interneta un sociālo tīklu revolūcijai vēl tālu. 

"Cat Power" deviņdesmitajos izdevās iekarot savu vietu mūzikas pasaulē, un ar katru jaunu albumu, vai tas būtu kaverversiju apkopojums ("The Covers Record" vai "Jukebox") vai oriģinālmūzikas darbs, saņemt atzinīgus vārdus no mūzikas kritiķiem. Tiesa, ar lieliem komerciāliem panākumiem Šena nevar lepoties, varbūt arī tāpēc, atrādot jaunās dziesmas savam ilggadējam izdevējam "Matador", viņa saņēma kurvīti. "Paklausies Adeli, tādas dziesmas jāraksta," viņai teikuši izdevēji. 

Tad talkā nāca kāda šodien slavena un ietekmīga Šenas fane - dziedātāja Lana del Reja, kura vairākkārt publiski izteikusies, ka ir liela Maršalas daiļrades cienītāja.

Viņa uzaicināja "Cat Power" par savas turnejas viesi, un dāmas - 46 gadus vecā Šena un 33 gadus vecā Lana satuvinājās.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Missing this mega cutie? Was a great tour, amazing vibes, amazing fans, amazing music? Thank u love u?

A post shared by CAT POWER (@catpowerofficial) on

Abas pēc koncertiem daudz runājušas par attiecībām ar vīriešiem, par tēviem, mūziku, rezultātā ieskaņojot kopīgu dziesmu, kas arī izdota kā jaunā "Cat Power" albuma pirmais singls - "Woman".

"Wanderer" ir pirmais Šenas albums kopš 2012. gada "Sun", kas pat sasniedza "Billboard 200" topa 10. vietu, tiesa, šajā "triumfa brīdī", Šena atradās slimnīcā, intensīvās terapijas nodaļā.

Psiholoģiska rakstura problēmas komplektā ar alkoholismu ilgu laiku bija mocījušas dziedātāju... 

Pārvarot visas grūtības, pirms četriem gadiem Šenas dzīvē notika pagrieziens, viņa palika stāvoklī. Viņa saprata, ka tas ir īstais brīdis, lai sakārtotu savu dzīvi gan iekšēji, gan ārēji. Viņa apmetās Maiami kādā īres namā, pielāgoja māju bēbim, ierīkoja mājas studiju un jau divus mēnešus pēc dēla piedzimšanas, sāka rakstīt jaunu mūziku. Mazais puika, starp citu, redzams uz jaunā albuma vāka.

Noklausies albumu.

Ieraksts ir klusināts, niansēts akustisks indīfolka paraugs, pieredzējuša cilvēka skats uz dzīvi, tās norisēm. Blakus oriģināldziesmām iekļauta arī Rianas (Rihanna) dziedātā "Stay". Kopējais skanējums vairāk atgādina demo ierakstu, no Adeles vēriena šeit tiešām nav ne miņas. Un labi, ka tā. Liels prieks, ka Šenas sejā atgriezies smaids...

Izdošanas datums - 05.10.2018.  

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu