NATO gatavojas lielākajām mācībām kopš Aukstā kara (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vācijas kareivis aiz NATO karoga. Ilustratīvs foto
Vācijas kareivis aiz NATO karoga. Ilustratīvs foto Foto: Reuters/LETA

NATO militārajās mācībās "Trident Juncture", kas šomēnes sāksies Norvēģijā, piedalīsies 50 000 karavīru, un tie būs alianses plašākie manevri kopš Aukstā kara, otrdien paziņojušas militārpersonas.

"Trident Juncture" tiks izspēlēts uzbrukums no iedomātas valsts, bet tā arī būs spēka demonstrēšana Maskavai, savelkot lielus spēkus Krievijas kaimiņvalstī pāris mēnešus pēc Krievijas plašajiem militārajiem manevriem valsts austrumos. Saskaņā ar Maskavas sniegto informāciju, šajās mācībās piedalījās aptuveni 300 000 cilvēku.

Savienoto Valstu karaflotes admirālis Džeimss Fogo sacīja, ka mācībām jāparāda, ka "NATO ir spējīga aizsargāties pret jebkuru ienaidnieku. Ne pret konkrētu valsti, pret jebkuru."

Fogo norādīja, ka Norvēģijai ir robeža ar Krieviju, un milzīgie spēki, ko papildinās 150 lidmašīnas, 60 kuģi un aptuveni 10 000 spēkratu, demonstrēs, ka tie spēj ātri mobilizēties, lai aizsargātu sabiedroto.

"Galvenais mācību apgabals atrodas 1000 kilometrus no Krievijas robežas," atklāja Norvēģijas ģenerālis Rūne Jākobsens, kurš vadīs militāro manevru štābu.

"Nav neviena iemesla, lai krievi nobītos vai uztvertu to kā kaut ko citu kā aizsardzības mācības," viņš piebilda.

Uz "Trident Juncture" uzaicināti divi Krievijas un divi Baltkrievijas militārie novērotāji.

Pēdējos četros gados, kopš Krievija okupēja Krimu, Rietumu sabiedrotie ir paplašinājuši savu klātbūtni Austrumeiropā un Baltijas valstīs, izvietojot tur rotācijas kārtībā dažāda līmeņa militārās vienības.

Tādu manevru kā "Trident Juncture" mērķis ir mācīt karavīriem, kā ātri pārvietot lielus spēkus gadījumā, ja notiek uzbrukums kādai no NATO dalībvalstīm.

Šogad mācību pirmajā daļā tiks izspēlēti centieni apturēt uzbrukumu no Norvēģijas ziemeļiem. Tiklīdz uzbrucējs būs apturēts, tiks izspēlēts mēģinājums pretinieku atspiest atpakaļ. Ienaidnieku lomā iejutīsies daļa no karavīriem, kas piedalās šajos manevros.

Lai gan mācību mērķis ir parādīt NATO dalībvalstu vienotību un spēku, tās var arī nostādīt Rietumu spēkus aci pret aci ar to problēmām.

ASV prezidents Donalds Tramps ir kritizējis daudzus NATO sabiedrotos par nepietiekamu līdzekļu atvēlēšanu aizsardzībai, un februārī Vācijas parlamenta ziņojums atklāja, ka Vācijas armijas aprīkojums ir stipri novecojis.

Vācija uz mācībām "Trident Juncture", kas norisināsies no 25.oktobra līdz 7.novembrim, sūtīs 6000 karavīru lielu brigādi, un lielākā daļa tās karavīru jau ieradušies Norvēģijā.

Lielbritānijas spēki vispirms dosies uz Nīderlandi un pēc tam tālāk uz Norvēģiju, šķērsojot Vāciju, Dāniju un Zviedriju, lai pārbaudītu NATO spējas koordinēt militāro transportu uz civilajiem ceļiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu