Francija par kodolizmēģinājumiem Polinēzijā iesūdzēta Starptautiskajā krimināltiesā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Starptautiskajā krimināltiesā (SKT) Hāgā ir iesniegta sūdzība pret Franciju par noziegumiem pret cilvēci saistībā ar kodolizmēģinājumiem, kas tika veikti Klusā okeāna dienvidos, otrdien paziņoja Franču Polinēzijas opozīcijas līderis Oskars Temaru.

"Mēs ar lielu pienākuma un apņēmības sajūtu 2.oktobrī iesniedzām sūdzību Starptautiskajā krimināltiesā par noziegumiem pret cilvēci," ANO mītnē Ņujorkā sacīja Temaru, kurš ir arī bijušais Franču Polinēzijas prezidents.

"Šīs lietas mērķis ir saukt visus dzīvos Francijas prezidentus pie atbildības par kodolizmēģinājumiem pret mūsu zemi."

"Mēs to esam parādā visiem cilvēkiem, kas miruši no kodolkoloniālisma sekām," teica Temaru, runājot ANO dekolonizācijas komitejas sanāksmē par Franču Polinēziju.

Francijas aizjūras teritorija Franču Polinēzija ar apmēram 290 000 iedzīvotāju mūsdienās ir vislabāk pazīstama ar tūristu iecienīto Taiti salu.

Tomēr tās Mururoas un Fangataufas atolos tika sarīkoti 193 kodolizmēģinājumi trīs gadu desmitu laikā, līdz deviņdesmitajos gados toreizējais Francijas prezidents Žaks Širaks izbeidza šo programmu.

Francija no 1960. līdz 1996.gadam sarīkoja pavisam 210 kodolizmēģinājumus, kas lielākoties notika Polinēzijā, bet daži – Sahāras tuksnesī. Tajos piedalījās apmēram 150 000 civilpersonu un militārpersonu, no kurām vairākiem tūkstošiem vēlāk radās nopietnas veselības problēmas.

No apmēram 1000 cilvēkiem, kas iesniedza sūdzības pret Franciju, tikai apmēram 20 ir saņēmuši kompensācijas.

"Mēs uzskatām par Francijas kodolizmēģinājumus par tiešu kolonizācijas rezultātu," sacīja Temaru. Viņš piebilda, ka kodolizmēģinājumi tika uzspiesti saliniekiem "ar tiešiem draudiem noteikt militāru pārvaldi, ja mēs atteiktos".

Francija tikai 2010.gadā pieņēma likumu, kas apstiprina kompensāciju piešķiršanu armijas veterāniem un civilistiem, kuru saslimšana ar vēzi var būt saistīta ar kodolizmēģinājumu programmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu