Riga IFF pirmizrādīs restaurēto Aivara Freimaņa filmu “Puika”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Aivara Freimaņa 1977. gada spēlfilma "Puika"
Aivara Freimaņa 1977. gada spēlfilma "Puika" Foto: kadrs no filmas

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) programma "Home Made" tiks atklāta ar režisora un rakstnieka Aivara Freimaņa 1977. gadā tapušo spēlfilmu "Puika", informē festivāla rīkotāji.

Skatītājiem pirmo reizi būs iespēja redzēt Latvijas kino vēsturē nozīmīgās filmas restaurēto versiju. Filmu izrādīs kinoteātrī “Splendid Palace”, un biļetes uz 19. oktobra seansu pl. 20.30 jau var iegādāties festivāla mājas lapā.

Filma, ko šogad restaurējusi studija “Lokomotīve”, veidota pēc rakstnieka Jāņa Jaunsudrabiņa stāstu krājuma “Baltā grāmata”. Tās darbība notiek 19. gadsimta beigās Latvijā. Mazais kalpa dēlēns dzīvo kopā ar māti, vectēvu un vecomāti, un viņa pasaule nesniedzas tālāk par apvārsni. Dzīve rit saskaņā ar dabas cikliem – no ziemas caur pavasari, vasaru un rudeni līdz jauniem Jurģiem. 

Filmas reklāmas rullītis.

Šogad mūžībā aizgājušais režisors Aivars Freimanis (8.02.1936. - 24.01.2018.) bija Latvijas poētiskā kino klasiķis un vairāku nacionālajai kino vēsturei būtisku filmu autors. Režisors ir arī viens no varoņiem dokumentālajā filmā "Laika tilti", kas tiks rādīta šīs programmas ietvaros. 2012. gadā viņš saņēma Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps balvu par mūža ieguldījumu kinomākslā, savukārt viņa spēlfilma “Ābols upē” (1974) iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. “Puika” ir pirmais darbs valsts vēsturē, kam tika piešķirta Latvijas Kinematogrāfistu savienības jaundibinātā balva “Lielais Kristaps” kā gada labākajai filmai. 

Žurnāla "Kino Raksti" galvenā redaktore Kristīne Matīsa uzsver: "Dokumentālista Aivara Freimaņa pirmā spēlfilma “Puika” ir atgādinājums par to, ka īstajā dzīvē viss notiek daudz pamatīgāk un nesteidzīgāk nekā mūsu šodienas klipu stilistikā. Jāpriecājas, ka restaurāciju piedzīvojusi arī šī filma, kas pati pirmā saņēma Latvijas nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps”, – lielais ekrāns un 21. gadsimta kvalitāte atkal ļaus adekvāti novērtēt operatora Dāvja Sīmaņa jutīgo darbu, kas savulaik ļāva filmai nopelnīt balvu par gleznieciskumu."

RIGA IFF programma "Home Made", kas šoruden izceļ tieši Latvijas filmas, ik gadu izrāda Baltijas kino ainavu raksturojošus darbus – kā spēlfilmas, tā dokumentālās filmas, kas tiecas uzrunāt skatītāju, pārvarot valstu un valodu robežas, tomēr apzinās savu izcelsmi un lepojas ar to.  

Biļetes uz filmas "Puika" seansu pieejamas festivāla mājaslapā.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 18. līdz 31. oktobrim kinoteātros “Splendid Palace”, “K.Suns”, “Kino Bize”, kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Kaņepes Kultūras centrā. Festivāla ietvaros tiks izrādītas vairāk nekā 180 filmas 12 programmās, ko papildinās lekcijas, diskusijas un citi pasākumi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu