Zinātnieki: cilvēks vidēji spēj atcerēties tikai 5000 sejas (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī daži cilvēki spēj atcerēties līdz desmit tūkstošiem atšķirīgu seju, vidējais cilvēks saglabāt atmiņā spēj vien piecus tūkstošus seju, atklāts jaunā pētījumā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Royal Society Proceedings B”, psihologi pirmo reizi izstrādāja metodi, kā aplēst, cik daudz seju cilvēks spēj atcerēties. “Seju vārdnīcā” apkopotas gan tās sejas, ko cilvēks pazīst personiski, gan slavenību un politiķu sejas.

Jorkas Universitātes zinātnieki izveidoja īpašu laboratorijas tehniku, kas bāzēta uz atpazīšanas un atcerēšanās teoriju. Rezultātā noskaidrojās, ka cilvēks spēj atcerēties no tūkstoš līdz desmit tūkstošiem seju, par spīti tam, ka evolūcijas gaitā cilvēki parasti mitinās simts un mazāk cilvēku grupās.

Pētījuma praktiskajā daļā 25 dalībniekiem bija stundas laikā jāpieraksta visas to cilvēku sejas, ko viņi pazīst personiski, piemēram, bijušie klasesbiedri, draugi, kolēģi, ģimenes locekļi u.c.

Vēlāk šiem pašiem dalībniekiem bija jāpieraksta tās sejas, ko viņi personiski nepazīst, bet ir redzējuši, piemēram, televīzijā.

Dalībnieki atklāja, ka sākumā sejas ir viegli atcerēties, bet stundas beigās to izdarīt kļūst arvien grūtāk. Šī atcerēšanās spējas līkne ļāva zinātniekiem aplēst, aptuveni kad cilvēks vairs nevarēs atsaukt atmiņā kādu jaunu seju.

Dalībniekiem arī tika rādītas tūkstošiem slavenu cilvēku fotogrāfijas un jautāts, kuras viņi atpazīst.

“Spēja atšķirt dažādus indivīdus ir ļoti būtiska – tā ļauj pamanīt cilvēka uzvedības izmaiņas un rezultātā pielāgot tai pašiem savu uzvedību,” teica pētījuma vadītājs Robs Dženkinss (Rob Jenkins).

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu