Saūda Arābijas žurnālista mīklainā pazušana: Turcijas laikraksts publicē pēdējo video, kurā redzams Hašogi (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

2.oktobrī pēc Saūda Arābijas konsulāta apmeklējuma Stambulā pazudis saūdarābu žurnālists Džamals Hašogi. Prominentais Saūda Arābijas valdības kritiķis Hašogi pēc tam vairs nav redzēts, un Turcijas amatpersonas medijiem pauž bažas, ka žurnālists konsulātā ticis nogalināts.

Turcijas laikraksts publicējis video, kurā redzama Hašogi ieiešana konsulātā, kā arī ziņo par 15 cilvēku "slepkavu komandu", kas tajā pašā dienā esot apgrozījusies Saūda Arābijas konsulātā.

Saūda Arābija to noliedz un apgalvo, ka Hašogi pēc dokumentu nokārtošanas esot no konsulāta aizgājis. Taču Turcijai tika dota atļauja pārmeklēt konsulātu, pakļaujoties starptautiskajam spiedienam, kas kopš Hašogi pazušanas tiek izdarīts uz Saūda Arābiju, vēsta "CBS News".

Turcijas autokrātam Redžepam Tajipam Erdoganam pietuvinātais laikraksts "Sabah", atsaucoties uz vārdā nenosauktu Turcijas amatpersonu, ziņo, ka pavēle nogalināt Hašogi esot nākusi no Saūda Arābijas karaliskās tiesas augstākajām aprindām. Dienā, kad Hašogi pazuda, Stambulā ielidoja 15 saūdarābi. To vidū esot bijis pataloganatoms, kurš, iespējams, palīdzējis sadalīt Hašogi līķi, lai mirstīgās atliekas varētu nemanāmi izvest no konsulāta.

Turcijas pilsone Hatise Cengiza, kas saderinājusies ar Hašogi, stāsta, ka esot vairākas stundas gaidījusi pie Saūda Arābijas konsulāta Stambulā un pēc tam sazinājusies ar policiju. Hašogi savu telefonu bija atstājis pie Cengizas, iepriekš piesakot, lai vēršas pie Turcijas policijas gadījumā, ja viņš no konsulāta neatgriežas.

Hašogi un Cengizas kāzas bija paredzētas dienu pēc došanās uz konsulātu.

59 gadus vecais Hašogi rakstīja izdevumam "The Washington Post" un kādreiz bija Saūda Arābijas laikraksta "Al-Watan" galvenais redaktors. Viņš darbojies arī kā mediju padomnieks Saūda Arābijas amatpersonām un diplomātiem.

Hašogi rakstīja par ASV prezidenta Donalda Trampa prezidentūras iespējamo ietekmi uz Vidējiem Austrumiem. Viņš brīdināja par Trampa nostāju pret musulmaņiem un norādīja, ka Trampa pietuvināšanās Krievijas autokrātam Vladimiram Putinam ir pretrunā ar Saūda Arābijas interesēm un ka Saūda Arābijas karaliskajai ģimenei nevajadzētu uzticēties Trampam.

Kā vēsta "The Washington Post", pēc šiem izteikumiem Saūda Arābijas amatpersonas aizliedza viņam rakstīt un publiski izteikties, kas varētu būt novedis pie Hašogi pazušanas. "Pastāv bažas, ka [Hašogi] uzskati viņam maksājuši dzīvību vai vismaz brīvību," raksta "The Washington Post" žurnāliste Liza Slaja.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu