Siliņa: viltus ziņu izplatīšana nav nesodāms joks

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa piedalās kampaņas "Medijs nav Komēdijs" atklāšanas pasākumā
Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa piedalās kampaņas "Medijs nav Komēdijs" atklāšanas pasākumā Foto: Evija Trifanova/LETA

Jāsaprot, ka viltus ziņu izplatīšana nav nesodāms joks, atklājot kampaņu pret viltus ziņu izplatību, sacīja Iekšlietu ministrijas (IeM) parlamentārā sekretāre Evika Siliņa (V).

Siliņa pauda gandarījumu par to, ka vasarā tika aizturēts viltus ziņu portāla radītājs, turklāt pagaidām neesot novērots, ka tendence izvietot viltus ziņas atkārtotos.

"Sods nav tas primārais, ko vēlamies. Vēlamies, lai vēsts par to, ka viltus ziņu izplatīšana nav nesodāms joks, izplatītos ātri," teica Siliņa.

Viņa uzsvēra, ka interneta un digitālā vide nav kaut kas ārpus reālās vides. "Internetā pastāv tie paši noteikumi, kas reālajā dzīvē. Arī viltus ziņu izplatīšana tiek identificēta kā huligānisms, traucējot sabiedrisko mieru, kas paredz kriminālatbildību," skaidroja Siliņa.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai rosinātu Latvijas sabiedrību, īpaši jauniešus un gados vecākus cilvēkus, kritiski izvērtēt saturu internetā, sākta medijpratībai veltīta kampaņa "Medijs nav Komēdijs".

Kampaņas mērķis ir asprātīgā veidā uzsvērt atšķirību starp medijiem un "komēdiju" jeb viltus medijiem, kas piesaista uzmanību ar skandalozām un šokējošām, taču nepatiesām ziņām.

Lai nepiedalītos "komēdijā" un nevairotu viltus ziņu izplatību, jāievēro piecas pamatlietas - jāpārbauda ziņas virsraksts, jāpārliecinās par ziņas avotu, rūpīgi jāizanalizē ziņas saturs, jāizveido uzticamo avotu saraksts un jāziņo par dezinformāciju platformās, kur tā pamanīta.

Jau ziņots, ka šovasar Valsts policija aizturēja un tiesa apcietināja Niku Endziņu, kurš organizēja nepatiesu ziņu izgatavošanu un publicēšanu, savukārt viņa nepilngadīgajam līdzdalībniekam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Endziņš tiek turēts aizdomās par huligānismu un krāpšanu nelielā apmērā. Par huligānismu var piemērot brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Savukārt par krāpšanu nelielā apmērā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu