Kanāla "Doždj" žurnālists Fišmans: Valstij nav jābūt mediju īpašniecei (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Valstij vispār nav jābūt nekādu mediju īpašniecei, jo tieši valsts rada lielākos draudus žurnālistikai, tomēr, kaut arī Krievijas valsts televīzijas kanāli nav medijs, bet gan ierocis, to aizliegšana ārvalstīs nav viennozīmīgi pareizs risinājums, aģentūrai LETA sacīja pazīstamais Krievijas žurnālists un televīzijas seja Mihails Fišmans.

Populārā rietumnieciski orientētā televīzijas kanāla "Doždj" žurnālists neiesaka Latvijai cīņā ar Krievijas propagandu veidot savu televīzijas kanālu krievu valodā, jo vispār neuzskata, ka būtu nepieciešami valstij piederoši mediji.

"Esmu žurnālists un uzskatu, ka vieni no galvenajiem draudiem, ar kādiem saskaras žurnālistika, nāk no valsts puses. Esmu principā pret valstij piederošiem medijiem. Šajā ziņā mana pozīcija ir diezgan stingra. Valstij nav jāpieder plašsaziņas līdzekļiem. Nekādiem. Kaut arī pašā konkurencē kā tādā gan nekā slikta nav," norādīja Fišmans.

Viņš arī neatbalsta idejas, ka Krievijas kanālus vajag vienkārši aizliegt, kā to jau izdarījusi Ukraina.

"Esmu pret šādiem aizliegumiem," sacīja Fišmans. "Tie manī entuziasmu neizraisa. Tomēr saprast tos varu.

Jautājums par Krievijas federālo kanālu aizliegšanu principā ir atvērts, jo tiem nav nekāda sakara ar žurnālistiku un medijiem. Tas ir ierocis. Par to nav it nekādu šaubu. Šis ierocis ir nepārprotami pavērsts pret saviem iedzīvotājiem. Tā ir propaganda."

Pēc "Doždj" žurnālista domām, propagandas efekts Krievijā acīmredzami gaist. "Pat pēc jautājumiem ir redzams, ka Kremlis piemērojas pārmaiņām sabiedrības noskaņojumā. Jo sabiedrība vairs tik ļoti nevēlas karot kā iepriekš. Karu cilvēki jau ir "atēdušies". Kopš 2014.gada marta jau ir bijuši vairāki, visiem ir pieticis. Viņiem vairs nav vēlēšanās televīzijā vērot karu, kas pastāvīgi turpinās. Tāpēc to vairs nerāda. Tāpēc kara vairs nav," norādīja žurnālists.

"No otras puses, Kremlis un centrālā televīzija joprojām nosaka dienaskārtību. Piemēram, nesen notrieca Krievijas lidmašīnu. Un tas tiek apspriests tā, kā vēlas Kremlis. Vainīga ir Izraēla, tad vēl kāds. Tomēr pati tēma par to, ka Sīrijā iet bojā Krievijas karavīri, un jautājums, par to, kāpēc tas notiek, vispār netiek cilāts. Tas ir fakts," viņš sacīja.

"Viņi translē to, par ko cilvēkiem vajadzētu, pēc Kremļa domām, runāt un domāt. Pārējais it kā vienkārši neeksistē. Šis modelis joprojām strādā. Un tas ir ļoti svarīgi, jo sabiedrības emocijas tiek kontrolētas arī bez tiešas kara rādīšanas," uzsvēra Fišmans.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu