Vētrā katrs priekšmets kā nāvējošs ierocis. Kā ir piedzīvot bīstamo vētru "Maikls"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Trešdien ASV Floridas štatu sasniedza bīstamā ceturtās kategorijas viesuļvētra "Maikls". Desmitiem tūkstoši cilvēku nepaklausīja rīkojumam evakuēties un vētru pārlaida savās mājās. Ko pieredzēja palikušie iedzīvotāji?

"Grūti aprakstīt, kā ir atrasties vēsturiska apmēra vētras vidū," norāda raidorganizācijas SKY korespondents Gregs Milams. "Tas ir kā nostāties aiz reaktīvā dzinēja, atrodoties iekšā veļas mašīnā - labākais, kā varu to aprakstīt."

"Maikls" ir spēcīgākais orkāns, kāds pieredzēts Floridas ziemeļrietumos. Tas sasniedza cietzemi trešdien kā ceturtās kategorijas vētra, nesot vēja brāzmas ar ātrumu 69 metri sekundē.

"Tā bija intensīva pieredze," norāda Milams. "Neprognozējama kratīšanās, baisie trokšņi, dabas neaptveramais spēks, ko vērojām no viesnīcas foajē, kur izliecās logi un no jumta krita dakstiņš pēc dakstiņa. No masta norauts zvaigžņotais un svītrainais karogs bija viena no pēdējām lietām, kas aizlidoja."

"Apkārt lidoja visdažādākie priekšmeti, ikviens no tiem - potenciāli nāvējošs," turpina žurnālists. "Vētras kulminācijā pa logiem nevarēja redzēt neko citu kā vien baltu krāsu. Saujiņa viesu paslēpās. Visi prātoja, kas būs palicis pāri, kad vētra beigsies."

Milams norāda, ka daudzi cilvēki izvēlējušies ignorēt izsludināto evakuāciju un spēcīgo vētru pārlaist mājās, jo uzskatījuši, ka ēkas to spēs izturēt. Lielākajai daļai izrādījās taisnība, "pat ja viens vai pāris koki bija mainījuši atrašanās vietu", raksta žurnālists.

Saskaņā ar jaunākajām ziņām, vētras nogāztie koki laupījuši divu cilvēku dzīvības - tai skaitā viena bērna.

Kāpēc "Maikls" ir tik bīstams?

"Maikls" ir pirmā ceturtās kategorijas vētra, kas piemeklējusi Floridas ziemeļrietumu reģionu. Tajā ir daudz koku, īpaši priežu. Spēcīgo vēja brāzmu nolauztie koki apdraud cilvēku dzīvības, aizšķērso ceļus un ierobežo pārvietošanos, kā arī var radīt elektroapgādes traucējumus, uzkrītot uz elektrības vadiem.

Vētra nes spēcīgas vēja brāzmas un nokrišņus, kas piekrastē saceļ lielus viļņus un rada plūdus. Applūdušas ielas, ceļi un mājas ir bīstami cilvēku dzīvībām un rada postījumus, kuru novēršana pēc tam izmaksā dārgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu