Rajevskis: emigrantu atbalsts KPV LV ir protests pret esošo varu (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lielbritānijā un Īrijā dzīvojošo atbalsts partijai "KPV LV" skaidrojams ar Artusa Kaimiņa iepriekš gūtajiem panākumiem šajās valstīs, kā arī ar aizbraucēju protestu pret esošo varu, norāda politologs Filips Rajevskis.

Viņš skaidroja, ka daudzos gadījumos politikā viens no šādu panākumu iemesliem ir princips "kas pirmais brauc, tas pirmais maļ". Attiecinot šo principu uz konkrēto situāciju, eksperts norādīja, ka Kaimiņš kā topošais politiķis jau pirms četriem gadiem ieguldīja ļoti nopietnu darbu, lai "atklātu Latvijas politikai aizbraukušo vēlētāju segmentu".

"Arī toreiz viņš ieguva vietu parlamentā, tieši pateicoties darbam ar ārvalstu latviešiem. Panākumus ar "KPV LV" viņam nodrošināja tieši šī darba turpināšana jeb ārzemju latviešu uzrunāšana, un viņam jau ir zināms uzticības kredīts. Tas, kurš pirmais ir aizskrējis un uzrunājis vēlētāju, tam ticamība ir daudz lielāka," norādīja Rajevskis.

Pēc viņa domām, lielo atbalstu vēlēšanu iecirkņos Lielbritānijā un Īrijā partijai nodrošināja arī tas, ka cilvēki zināmā mērā izrādījuši protestu pastāvošajai varai. "Šie cilvēki ir bijuši spiesti aizbraukt ne aiz laba prāta. Mēs to varam uzskatīt par vienu no smagākajiem pārdzīvojumiem cilvēka dzīvē, ja cilvēks ir spiests šādā situācijā nonākt. Tādēļ šiem cilvēkiem ir zināmas dusmas pret tiem, kurus viņi uzskata par vainīgiem šādas situācijas radīšanā," teica politologs.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijā un Īrijā savu balsi par partiju "KPV LV" atdevuši kopumā 53,53% vēlētāju.

Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) dati par četriem vēlēšanu iecirkņiem Īrijā, derīgo zīmju skaits, kas atdotas par partiju "KPV LV" veido 55,78%, tādējādi Īrijā dzīvojošie latvieši pārliecinoši savu balsi biežāk atdevuši par "KPV LV".

Pilnīgi visos Īrijas vēlēšanu iecirkņos "KPV LV" bijusi pirmajā vietā. Trīs iecirkņos otro vietu ieņēma "Jaunā konservatīvā partija" (JKP), bet vienā - "Saskaņa". Lielākais pārsvars pār tuvāko sekotāju bijis Balbrigenas iecirknī, kur "KPV LV" ieguvusi 63,32% vēlētāju atbalstu, bet JKP - 9,17%.

Arī CVK dati par 19 vēlēšanu iecirkņiem Lielbritānijā un derīgo zīmju skaitu tajos liecina par to, ka vairāk nekā puse Lielbritānijā dzīvojošo latviešu savu balsi atdevuši par "KPV LV" - 53,12%.

Arī visos Lielbritānijas iecirkņos "KPV LV" ieņēma pirmo vietu. Tuvākie sekotāji pārsvarā bija JKP, taču atsevišķos iecirkņos otro vietu ieņēma "Attīstībai/Par" vai "Saskaņa". Lielākais pārsvars pār tuvāko pretinieku partijai bijis Vulverhamptonā, kur savu balsi par "KPV LV" atdeva 71,58% vēlētāju, bet par tuvāko sekotāju - JKP - 6,58%.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu