ASV uz laiku aptur lidojumus ar "F-35" iznīcinātājiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Iznīcinātājs F-35B Lightning II
Iznīcinātājs F-35B Lightning II Foto: US NAVY/REUTERS

Pēc iznīcinātāja "F-35B" nogāšanās, ASV Aizsardzības ministrija ceturtdien nolēmusi uz laiku apturēt lidojumus ar "F-35" tipa iznīcinātājiem.

Iznīcinātājs "F-35B" nogāzās 28. septembrī mācību lidojuma laikā ASV Dienvidkarolīnas štatā. Pilotam izdevās laikus katapultēties.

Lai arī incidenti ar iznīcinātāju "F-35" notikuši arī agrāk, šī bija pirmā reize, kad tas nogāzās.

Pēc šī gadījuma Savienotās Valstis un to sabiedrotie, tostarp Lielbritānija un Izraēla, ir nolēmuši uz laiku apturēt lidojumus ar "F-35" un pārbaudīt degvielas caurules visu "F-35" lidaparātu dzinējos.

Lēmums pieņemts, balstoties uz sākotnējiem datiem, kas iegūti, izmeklējot "F-35B" avāriju, paziņoja "F-35" programmas preses pārstāvis.

Viņš piebilda, ka degvielas caurules dzinējos tiks nomainītas.

Pārbaudes plānots pabeigt 24 līdz 48 stundu laikā.

"F-35" tiek dēvēts par visdārgāko bruņojuma sistēmu vēsturē, un tā izstrādes ceļā pieredzētas vairākas kavēšanās, pirms tika atzīts, ka tas ir gatavs pielietošanai kaujas operācijās.

Lidaparāts tiek raksturots kā militārās aviācijas nākotne. Iznīcinātājs ir daudzpusīgs, radariem tas ir grūti pamanāms, lidojumā tas sasniedz virsskaņas ātrumu, ir ārkārtīgi veikls un aprīkots ar vismodernākajiem sensoriem, norāda tā galvenais izstrādātājs uzņēmums "Lockheed Martin".

"F-35B" ir viens no trim "F-35" variantiem un vienīgais, kas spēj pacelties vertikāli kā helikopters.

"F-35" programma tika sākta pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados un tās izmaksas aplēstas uz 400 miljardiem ASV dolāru. Tuvākajos gados plānots saražot aptuveni 2500 iznīcinātājus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu