Sarūk izredzes jau šonedēļ gūt skaidrību par jaunās valdības sastāvu (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Partijai "KPV LV" atsakoties piektdien doties uz atkārtotām valdības veidošanas sarunām ar Jauno konservatīvo partiju (JKP) un "Attīstībai/Par!" paziņojot par savu divpusējo sarunu sākšanu ar atsevišķiem politiskajiem spēkiem, ir sarukušas izredzes jau šonedēļ gūt skaidrību par jaunās valdības sastāvu.

Divpusējās sarunas par jaunās valdības veidošanu kopš otrdienas atsevišķi rīkoja gan JKP, gan "KPV LV". JKP divās dienās tikās ar visiem jaunajā Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, izņemot "Saskaņu", un paziņoja, ka sarunu otro apli sāks piektdien, sarunas turpinot ar "KPV LV", "Attīstībai/Par!" (AP), nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un "Jauno Vienotību" (JV). JKP atteicās savā potenciālajā valdībā sadarboties ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Tikmēr "KPV LV" kopš otrdienas tikusies vien ar trim politiskajiem spēkiem - JKP, AP un VL-TB/LNNK. Piektdien partija plāno tikties ar JV, bet pirmdien - ar ZZS, ar kuru gan sākotnēji "KPV LV" nevēlējās tikties, kā argumentu minot to, ka "zaļzemnieki" uz valdības sarunām deleģējuši arī politiķus, kas nav ievēlēti Saeimā. "KPV LV" plānojot "konsultāciju formātā" tikties arī ar "Saskaņu", bet tās nebūšot valdības veidošanas sarunas.

Ņemot vērā, ka "KPV LV" vēl nav tikusies ar visām iecerētajām partijām, ceturtdien tā paziņoja, ka uz atkārtotajām sarunām ar JKP piektdien nedosies.

JKP līderis Jānis Bordāns, reaģējot uz to, aģentūrai LETA sacīja, ka nevajadzētu būt lielām problēmām tomēr vienoties par īsu tikšanos ar "KPV LV" piektdien, jo JKP neplānojot ilgas sarunas. Bordāns piebilda, ka nesaskata problēmas komunikācijā ar "KPV LV".

Tikmēr AP premjera amata kandidāts Artis Pabriks ceturtdien atzina, ka pēc pirmās eiforijas par vēlēšanu rezultātiem valdības veidošanas sarunās ir iezīmējušies samērā lieli sarežģījumi. Pabrika vērtējumā, politisko spēku pirmais sarunu raunds ir viesis vairāk jautājumu nekā atbilžu.

Politiķis uzsvēra, ka AP sarunās ar "KPV LV" atgādinājusi, ka diviem "KPV LV" potenciālajiem deputātiem [Artusam Kaimiņam un Atim Zakatistovam] ir sagaidāmas kriminālas apsūdzības par iespējamu nelikumīgu partijas finansēšanu. AP vēlējusies uzzināt, kāda būs kolēģu rīcība šajā jautājumā, un no "KPV LV" puses saņēmusi atbildi, ka tā balsos pret šo cilvēku izdošanu kriminālvajāšanai, kas AP neesot pieņemams. Arī no JKP puses AP neesot ieguvusi skaidru pozīciju, vai šāda "KPV LV" nostāja viņiem ir pieņemama.

Ceturtdienas pievakarē Pabrika pārstāvētā apvienība paziņoja, ka rīkos pati savas divpusējās sarunas ar atsevišķiem parlamentā iekļuvušajiem politiskajiem spēkiem. Ar šo soli politiskais spēks gan neplānojot uzņemties iniciatīvu valdības veidošanā, bet vēloties konsultēties par esošo situāciju. AP plāno tikties ar pašreizējā valdībā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem - JV, VL-TB/LNNK un ZZS.

JKP līderis Bordāns, vaicāts par AP ieceri iniciēt konsultācijas ar partijām, aģentūrai LETA sacīja, ka to vērtē normāli un pozitīvi, jo neesot bijusi vienošanās, "ka kāds ar kādu nerunā". Viņam gan rodoties jautājums par AP plāniem tikties ar ZZS, taču, ja tā ir tikai konsultēšanās, nevis runāšana par valdības veidošanu, tad Bordāns arī to nevērtējot negatīvi.

Neraugoties uz minēto, JKP iecerējusi piektdienas pēcpusdienā rīkot preses konferenci par visu savu dienas gaitā notikušo sarunu gaitu un rezultātiem.

Kā ziņots, 13.Saeimas vēlēšanu rezultāti liecina, ka "Saskaņa" nākamajā parlamentā ieguvusi 23 deputātu vietas, "KPV LV" un JKP - pa 16, AP un VL-TB/LNNK - pa 13, ZZS - 11, bet JV tikusi pie astoņiem deputātu krēsliem.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu