Radošums pušķī ‒ māksla vai grūts darbs?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Justas Samalius

Konfekšu pušķis? Bet varbūt skrūvju un naglu? Čiekuru? Varbūt spalvu? Internets ņirb no neskaitāmām idejām, kā pārsteigt draugu dzimšanas dienā vai kādu neierastu pušķi izvēlēties līgavai. Jāsaka gan, ka pušķu veidošanā jāiegulda daudz zināšanu, praktiska un radoša darba.

Tiem, kas ir noguruši no tradicionālajiem puķu pušķiem, mākslinieki piedāvā dažādas alternatīvas. Viena no tām – ēdamie pušķi. Mākslinieku rokās āboli, vīnogas, čili pipari, ķiploki, brokoļi un pat rāceņi kļūst par pārsteidzošiem pušķiem. Patiesībā ēdamos pušķus varat mēģināt pagatavot arī jūs paši.

Paskatieties radoši

Daba mums ir dāvājusi brīnišķīgus un krāsainus augļus un dārzeņus, ko var likt ne vien uz šķīvja, bet arī pušķī.

Čili piparu sārtums, brokoļu zaļums vai baklažāna intensīvā krāsa var kļūt par lielisku jūsu pušķa papildinājumu.

Jāņem gan vērā, ka augļu un dārzeņu pušķus nevar ilgi glabāt, jo visērtāk tos veidot, augļus un dārzeņus spraužot uz kociņiem.

Kā jebkurā radošā jomā ir svarīgi nepadoties: jūsu pirmais mēģinājums, iespējams, nebūs īpaši veiksmīgs, bet, ja nenolaidīsiet rokas un turpināsiet eksperimentēt ar krāsām un formām, jūsu mājās taps brīnišķīgs mākslas darbs.

Šādi pušķi lieliski noderēs, lai pārsteigtu jūsu priekšnieku vai draugus, kuri līdz šim ir saņēmuši tikai tradicionālos ziedu pušķus.

Ja nepaslinkosiet, internetā atradīsiet daudz informācijas par to, kā ērti un kvalitatīvi mājās pagatavot pušķi no augļiem un dārzeņiem.

Ja arvien novērojat, ka ziedu salonos pārdošanā esošo ziedu kvalitāte jūs neapmierina, kāpēc gan neiegriezties pārtikas veikala dārzeņu un augļu nodaļā un pušķa sastāvdaļas neizvēlēties tur?

Turklāt paturiet prātā, ka pušķī, tāpat kā daudz kur citur, kvalitāte ir svarīgāka par kvantitāti. Ja iepirkumu grozs jau ir pārpildīts ar augļiem un dārzeņiem, piebremzējiet un labāk padomājiet, kādas krāsas un formas jums ir patiešām vajadzīgas.
 


Jāmācās vismaz trīs gadi

Runājot par floristiku, nedrīkst aizmirst, ka tas ir gan mākslas veids, gan zinātne.

Tikai tad, ja būs apgūti pamati, var cerēt uz jaunradi šajā jomā. Jo tieši tehnikas apguve un pamatzināšanas sniedz patieso radošo brīvību.

Bieži vien ziedu salonos paši varat itin labi redzēt, kurus ziedu pušķus ir veidojuši profesionāļi, bet kurus ‒ vienkārši pārdevēji.

Mūsdienās ziedu pārdošana var kļūt par ļoti vieglu biznesu – vienkārši nopērc tos vairumtirdzniecības bāzē, sasien pušķī un pārdod, taču šādā biznesā nebūs daudz mākslas un jaunrades.

Ja ziedus lieto, neko daudz par to kārtošanu nezinot, tie tiek izniekoti. Ziedi ir viens no skaistākajiem dabas brīnumiem. Daba mums dāvā ziedu, bet mēs tos sabojājam. Visiem, kuri mīl ziedus, ir sāpīgi uz to skatīties.

Ja par savu profesiju izvēlēsieties floristiku, nāksies mācīties visu dzīvi, turklāt daži speciālisti uzskata, ka tikai pamatzināšanu ieguvei un tehnikas apgūšanai vien ir jāziedo vismaz trīs gadi.

Katru gadu rodas arvien jaunas tendences, tehnikas un mode. Bet, ja ir apgūti pamati, pēc tam var improvizēt. Tomēr ir svarīgi apgūt pamatzināšanas, jo, veidojot pušķa karkasu, nedrīkst kļūdīties, svarīgi, lai pušķis nedurtos, nesmērētu drēbes utt.

Ja jutīsiet, ka trūkst radošu ideju, neaizmirstiet tās meklēt, dodoties pēc padoma pie mātes dabas.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu