Ziemeļu "alkohola meka" ar algu līdz 2000 eiro (4)

Evija Hauka
, Žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: valka.lv

Nē, Valka – tas nav viskijs straumēm un autobusi ar somu pensionāriem, kas atbraukuši pēc lētas šmigas. Ziemeļu pilsētā Valkā attīstās ražošana, tāpēc tuvākajā laikā būs vajadzīgas ap 50 darbaroku, nākamgad vēl 100. Alga no 600 līdz 2000 eiro.

Pieprasījums pēc mājokļiem Valkā pieaug, tāpēc pašvaldība sola ķerties pie “stratēģiskās rezerves” - atjaunot piecas iekonservētās daudzdzīvokļu mājas.

Latvijas - Igaunijas robežpilsēta piepildās ar novada iedzīvotājiem, kas atraduši darbu Valkā vai Valgā. Lai gan vietējie uzņēmēji žēlojas, ka nespēj konkurēt ar igauņiem, kas darbaspēku aizvilina ar labāku algu un sociālajām garantijām, darba vieta kaimiņvalstī tomēr ir labāka izvēle nekā došanās peļņā uz ārzemēm.

Pērn darba tirgū Valka - Valga tika piedāvātas 130 brīvas darba vietas pie 22 uzņēmējiem. Turklāt latvieši dodas aizvien dziļāk Igaunijā - mūsu speciālisti strādā arī Antslā – nelielā pilsētiņā ar pusotru tūkstoti iedzīvotāju. 

Valkā reģistrēti ap 5,4 tūkstoši iedzīvotāju. Daudzi, kas mazpilsētā iegādājušies mājokli, strādā kaimiņvalstī, kur arī deklarējušies, un līdz ar to ienākumu nodoklis ieplūst igauņu budžetā. Iemesls -  bezmaksas veselības aprūpe un dažādi sociālie labumi.

Salīdzinot ar citām pašvaldībām, Valkas dzīvojamajā fondā ir daudz dzīvokļu - 470, tomēr pieprasījums pēc mājokļiem turpina pieaugt. Dzīvokļu rindā Valkā gaida 270 cilvēku.

Piemēram, tā sauktajā Lauktehnikas rajonā dzīvokli var dabūt gandrīz uzreiz, tomēr šī teritorija vietējo vidū ir nepopulāra, jo pietrūkst sociālās infrastruktūras, paskaidro pašvaldības speciāliste Līga Metuzāle. Arī tiem, kuru prasības ir specifiskas, uz ātru rezultātu ir mazas cerības. Piemēram, pensionārs vēlas vienistabas dzīvokli ar vannu, pilsētas centrā, ne augstāk kā otrajā stāvā.

“Rindu veido dažādas kategorijas – tajā ir jaunie speciālisti, ģimenes ar bērniem un pensionāri, kas vēlas uzlabot sadzīves apstākļus, cilvēki no ieslodzījuma vietām,” stāsta domes priekšsēdētājs Vents Krauklis. Dzīvokļu rindā tiek uzņemti arī tie, kas atgriezušies no ārzemēm. Ņemot vērā, ka ražošanas uzņēmumiem vajadzīgi dažādi inženiertehniskie darbinieki, speciālisti un dažāda līmeņa vadītāji, šie cilvēki, arī tad, ja ir ieradušies no citiem novadiem, var pretendēt uz pašvaldības dzīvokli Valkā.

Pieaugot sabiedrības maksātspējai, cenu kāpumu piedzīvo arī mājokļu tirgus, lai gan kopumā salīdzinot ar pārējo Latviju saglabājas zemas. Piemēram, izremontētu, mēbelētu, ar sadzīves tehniku aprīkotu trīs istabu dzīvokli var iegādāties par 20 000 eiro.

Ja ir 10 000 eiro, Valkā daudzdzīvokļu mājā var nopirkt normālu divu, trīs istabu dzīvokli, ar malkas apkuri vispār par sīknaudu – dažiem tūkstošiem. Akurātu divistabu dzīvokli, kas Rīgā maksātu ne mazāk par 300 eiro, Valkā izīrē par 70.

Valkas izaugsmi jau vairākus gadus vecina alkohola tūrisms – pilsētā ir seši dzērienu lielveikali. Brīvdienās Valkā ierodas tūkstošiem igauņu, katrs atstājot summas, kas mērāmas vairākos simtos. Igauņi un somi ziemeļu Latvijā pērk ne tikai reibinošās dziras, bet arī citas preces, kas pie mums ir lētākas. Līdztekus uzlabojas arī tūrisma tūrisma infrastruktūra.

Novērtējot pilsētas stratēģiskās pozīcijas, attīstās arī ražošana. “Ražošanas apjoms kāpj autobūves industrijas uzņēmumam “efn Nord”, tāpēc būs vajadzīgi 40 līdz 50 darbinieki,” saka pašvaldības vadītājs. Algu līmeni, ko varētu piedāvāt ražošanas uzņēmumos, viņš prognozē apmēram no 600 līdz 2000 eiro

Foto: valka.lv

Valkā darbojas vairāki lieli uzņēmumi, piemēram, SIA “Pepi Rer”, kas nodarbojas ar putu polietelena plēves un burbuļplēves ražošanu, SIA “Valkas meliorācija”, kuru profils ir hidrotehniskā būvniecība, ceļu remonts, kokasptrāde, galdniecība, kūdras sagatavošana, gaļas pārstrādātāji SIA “Servilats” .

Pašvaldība uzņēmējiem piedāvā investīciju objektus, un Vents Krauklis ir pārliecināts, ka ieguldījums atmaksāsies - jau nākamgad tiks izveidotas 100 darba vietas.

Domājot par mājokļu jautājumu, pašvaldība sola ķerties pie “stratēģiskās rezerves” - piecām iekonservētām daudzdzīvokļu mājām, kurām uzlikti jumti un ielikti logi. Krauklis saka, ka bez valsts mājokļu programmas atbalsta pašvaldība ar ēku atjaunošanu netiek galā – izmaksas ir augstas, bet atdeve zema, tāpēc mājas būs “būs jālaiž apritē”.

Foto: valka.lv

Ap 2003. gadu Valkas mērs vērsās pie pensionāriem, aicinot viņus pārcelties uz “kluso, zaļo pilsētiņu” Valku, kur mantoti no padomju laikiem stāvēja tukši dzīvokļi, kamēr Rīga vai plīsa no mājokļu cenu burbuļa.

Vents Krauklis saka, ka piedāvājums paliek spēkā – visi ir laipni tiek aicināti uz Valkā, tikai šobrīd stratēģija mazliet mainījusies – pilsētā gaida ģimenes ar bērniem, jo reģionā ir darba vietas dažādu nozaru speciālistiem.

“Pie mums ir tīra vide, skaista daba, zemas mājokļu cenas un pašvaldība piedāvā mazdārziņu,” stāsta pilsētas vadītājs.

Foto: valka.lv

Statistika liecina, ka Valkas novadā ar 9 tūkstošiem iedzīvotāju ir 323 bezdarbnieks. Liela daļa no viņiem bez darba ir vairāk par pusgadu, gandrīz puse pārkāpuši 50 gadu slieksnim un viņiem ir profesionālā izglītība. Pirms tam šie cilvēki strādājuši par pārdevējiem, strādniekiem, viesnīcu sfērā, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) dati. 2017. gadā Valkas novadā bija reģistrētas 298 darba vakances. Darbinieki vajadzīgi apstrādes rūpniecībā, būvniecībā vairumtirdzniecībā, mazumtirdzniecībā, auto remonta darbnīcās. NVA informācija liecina, ka novadā trūkst sociālo darbinieku, izglītības jomas vadītāju, konditoru, mazinieku, mēbeļu apvilcēju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu