Rumānijas Konstitucionālā tiesa atceļ asi kritizētos grozījumus sodu likumā

Kritiķi pauduši, ka tie izstrādāti atbilstoši noziedznieku vēlmēm
LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tiesneša āmurs.
Tiesneša āmurs. Foto: Ieva Čīka/LETA

Vairāki grozījumi sodu likumā, kuru pieņemšanu nesen panāca valdošā Sociāldemokrātiskā partija (PSD), ir antikonstitucionāli, piektdien atzinusi Rumānijas Konstitucionālā tiesa.

Visi deviņi Konstitucionālās tiesas tiesneši vienbalsīgi noraidīja aptuveni 60 grozījumus, kas jau iepriekš izpelnījušies gan Eiropas Komisijas (EK), gan Rumānijas prezidenta Klausa Johannisa kritiku.

Sodu likuma grozījumus kritizējis arī ģenerālprokurors Augustīns Lazers, uzsverot, ka tie izstrādāti atbilstoši noziedznieku vēlmēm, nevis saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) standartiem.

Grozījumi kritiķi norāda, ka daži no tiem pieņemti, lai dotu iespēju PSD līderim Livju Dragnjam izvairīties no trīsarpus gadu cietumsoda izciešanas, kas viņam piespriesti par korupciju.

Ar šo grozījumu palīdzību Dragnja cer izvairīties no tiesiskās vajāšanas arī divās citās korupcijas lietās.

Tiesa savā spriedumā norādīja, ka daudzi no šiem grozījumiem dod priekšroku aizdomās turamajiem uz noziegumu upuru rēķina, kā arī rada šķēršļus izmeklēšanai.

Jūnijā 12 rietumvalstis brīdināja, ka atsevišķas Rumānijas tiesu sistēmas reformas apdraud rumāņu tiesībsargāšanas iestāžu starptautiskās sadarbības iespējas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu