Latvijas izlase gūst pirmos vārtus un izcīna neizšķirtu pret Kazahstānu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas un Kazahstānas futbola izlases UEFA Nāciju līgas spēlē Daugavas stadionā.
Latvijas un Kazahstānas futbola izlases UEFA Nāciju līgas spēlē Daugavas stadionā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas futbola izlase šodien UEFA Nāciju līgas D divīzijas pirmās grupas trešajā mačā savā laukumā uzņēma Kazahstānas valstsvienību. Latvijas izlase izcīnīja vienu punktu, nospēlējot 1:1 (1:1). Vienīgos vārtus mūsu komandas labā guva Artūrs Karašausks.  

Latvijas izlases labā vārtus šajā mačā guva Artūrs Karašausks, kuram šie bija pirmie vārti valstsvienībā. Tikmēr kazahiem atzīmējās Baktijars Zajnudinovs, kuram gan bumba atsitās pret roku, taču tiesneši vārtu guvumu ieskaitīja.

Abas vienības maču uzsāka aktīvā un pašaizliedzīgā cīņā, tomēr nopietni vārtu gūšanas momenti nesekoja. Sākums bija diezgan haotisks, bet rezultātu mača 16.minūtē atklāja Kazahstāna, kad pēc partnera piespēles Latvijas soda laukumā krita Zajnudinovs - bumba sākotnēji atsitās pret viņa galvu, bet pēc tam pret viņa kreiso roku, nonākdama vārtos. Latvijas izlases futbolisti gan pieprasīja šos vārtus neieskaitīt, bet tiesneši tajā neieklausījās.

Pēc vārtu guvuma neliela iniciatīva pārgāja Kazahstānas pusē, kas tuvākajās minūtēs vēl pāris reizes radīja spiedienu uz Latvijas vārtiem, turklāt pēc viena no kazahu sitieniem jāglābj bija Andrim Vaņinam. Mača 27.minūtē Latvija gan bija spiesta veikt piespiedu maiņu, jo kājas traumu guva Vjačeslavs Isajevs, kura vietā laukumā nāca Aleksandrs Fertovs.

Lai arī Kazahstānai piederēja neliels teritoriālais pārsvars, Latvijas izlase 40.minūtē izlīdzināja rezultātu - pēc Vitālija Maksimenko teicamā centrējuma Kaspars Dubra ar galvu piespēlēja bumbu Karašauskam, kurš aukstasinīgi izrēķinājās ar pretinieku vārtsargu, panākot 1:1.

Pirmais puslaiks tā arī noslēdzās ar 1:1, lai gan pirms pārtraukuma vienībās nebaidījās demonstrēt atklātu futbolu.

Arī otrais puslaiks iesākās ar Kazahstānas izlases iniciatīvu, tomēr Latvijas futbolisti veiksmīgi spēlēja aizsardzībā un neļāva pretiniekiem radīt bīstamus vārtu gūšanas momentus. Šajā mačā debiju valstsvienības rindās piedzīvoja Andrejs Cigaņiks, kurš otrā puslaika vidū nomainīja Ritvaru Ruginu. 71.minūtē spēlē gan nācās iesaistīties Vaņinam, jo mājinieki pasīvi nospēlēja aizsardzībā, - viņš atvairīja Abzala Bejsebekova sitienu no asa leņķa.

Mača izskaņa gan aizritēja mierīgākā gultnē, bet jau 90.minūtē Kazahstānai bija iespēja izraut uzvaru, jo soda laukumā spēcīgi sita Maksims Fedins, taču Vaņins bija vietā un briesmas neitralizēja.

Kompensācijas laikā izlases centās izveidot draudīgas situācijas pie vārtiem, bet rezultāts tā arī vairs nemainījās.

Paralēli šim mačam notika arī otra grupas spēle, kurā Gruzija savā laukumā ar 3:0 (1:0) pārspēja Andoru, nostiprinot savu vadību kopvērtējumā.

Dalību UEFA Nāciju līgā Latvijas izlase sāka ne pārāk sekmīgi, jo septembrī savās mājās cīnījās neizšķirti 0:0 ar Andoru, bet viesos ar 0:1 zaudēja Gruzijai. Tikmēr Kazahstāna vispirms mājās ar 0:2 zaudēja Gruzijai, bet tad viesos spēlēja neizšķirti 1:1 ar Andoru.

Pēc trim kārtām šajā grupā Gruzijai ir maksimāli iespējamie deviņi punkti, kamēr Latvijai, Kazahstānai un Andorai ir pa diviem punktiem.

Nākamajā mačā otrdien Latvija uzņems Gruziju, kas teju ir nodrošinājusi pirmo vietu grupā.

Grupas uzvarētāja nākamajā gadā varēs cīnīties par pirmo vietu D divīzijā un ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

FIFA rangā Gruzija ir 93.vietā, Kazahstāna ieņem 118.pozīciju, Andora atrodama 128.pozīcijā, bet Latvija ir vēl trīs vietas zemāk.

Novembrī Latvijas izlase šī turnīra ietvaros viesosies pie Kazahstānas un Andoras.

Latvijas izlase ar Kazahstānu spēkojusies piecas reizes. 2002. un 2004.gadā pārbaudes spēlēs tika izcīnītas uzvaras (2:1 un 3:1), 2012.gadā pārbaudes mačs noslēdzās neizšķirti (0:0), bet 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā Latvija ar Kazahstānu cīnījās neizšķirti (0:0) un cieta zaudējumu (0:1).

Šajā sasaukumā Latvijas izlasei nevar palīdzēt traumētie Gļebs Kļuškins un Vladislavs Gabovs, bet viņu vietā uz izlasi tika izsaukti Aleksandrs Solovjovs un Vadims Žuļevs. Tāpat jau augusta beigās pleca traumas dēļ sezona beidzās Jānim Ikauniekam, kā arī savainojums ir Vladimiram Kamešam.

Uz izlasi šoreiz netika saukts arī talantīgais uzbrucējs Roberts Uldriķis, kurš pievienojies Latvijas U-21 izlasei, bet kandidātu sarakstā negaidīti tika iekļauts pussargs Andrejs Cigaņiks, kurš šosezon spēlē Nīderlandes pēc spēka otrajā līgā, pārstāvot Leuvardenas "Cambuur" vienību. Šosezon viņš laukumā bijis sešās čempionāta spēlēs un vienā kausa mačā, kurā guvis vārtus. Savukārt iepriekšējā sezonā Cigaņiks bija Vācijas bundeslīgas kluba Gelzenkirhenes "Schalke 04" sistēmā, bet vēl pirms tam četrus gadus pavadīja Leverkūzenes "Bayer" akadēmijā.

UEFA Nāciju līgā izlases pēc ranga ir sadalītas četrās divīzijās, Latvijai spēlējot vājākajā no tām jeb D divīzijā. Tajā ir četras grupas, katrā pa četrām vienībām, tām līdz novembra beigām aizvadot divu apļu turnīru. Grupu uzvarētāji savukārt vēlāk noskaidros divīzijas labāko komandu, kura iegūs ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

Līdz ar to UEFA Nāciju līga ietekmēs arī 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, kas sāksies 2019.gada martā nevis šī gada septembrī. Šoreiz Eiropas čempionāta finālturnīrs ar 24 dalībniecēm notiks uzreiz 13 valstīs, tāpēc neviena no rīkotājvalstīm nesaņems automātisku ceļazīmi.

Finālturnīram 20 izlases kvalificēsies pēc grupu turnīra, kamēr vēl četras tiks noskaidrotas starp 16 valstsvienībām, kuras uzvarējušas savās Nāciju līgas grupās. Katras divīzijas ietvaros līdz ar to sacentīsies četras labākās vienības, uzvarētājām iegūstot ceļazīmi uz Eiropas čempionātu. Tāpēc ir skaidrs, ka finālturnīrā iekļūs vismaz viena izlase no D divīzijas.

Latvijas futbola vadībā šogad piedzīvotas ļoti krasas kadru pārmaiņas, jo Kaspars Gorkšs maijā kļuva par Latvijas Futbola Federācijas (LFF) prezidentu, amatā nomainot ilggadējo organizācijas vadītāju Gunti Indriksonu, kamēr par ģenerālsekretāru kļuvis Edgars Pukinsks, stājoties Jāņa Mežecka vietā. Savukārt par Latvijas valstsvienības vadītāju pavasarī kļuva soms Miksu Pātelainens, kurš ieņēma atlaistā Aleksandra Starkova vietu.

Ar Pātelainenu noslēgta vienošanās līdz gaidāmā UEFA Nāciju līgas turnīra beigām. Ja Latvijas izlase savā apakšgrupā iegūs pirmo vietu, līgums tiks automātiski pagarināts līdz 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra beigām.

Latvijas izlases sastāvs mačam pret Kazahstānu: Andris Vaņins, Kaspars Dubra, Vitālijs Jagodinskis, Vitālijs Maksimenko, Vjačeslavs Isajevs (Aleksandrs Fertovs, 27.min.), Roberts Savaļnieks, Ritvars Rugins (Andrejs Cigaņiks, 67.min.), Ivans Lukjanovs, Deniss Rakels, Artūrs Karašausks (Vladislavs Gutkovskis, 72.min.), Valērijs Šabala.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu