Tramps brīdina Saūda Arābiju par "bargu sodu" Hašogi lietā (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: Ekrānuzņēmums

ASV prezidents Donalds Tramps brīdinājis, ka gadījumā, ja apstiprināsies Saūda Arābijas vaina žurnālista un disidenta Džamala Hašogi pazušanā, Vašingtona pret Rijādu vērsis "bargu sodu".

Intervijā televīzijas kanāla CBS raidījumam "60 Minutes", kuras izvilkumi publiskoti sestdien, Tramps izteicies, ka tiks noskaidrota patiesība, kam sekos "bargs sods".

"Uz šo brīdi viņi to noliedz, un viņi to noliedz sparīgi. Vai tie varētu būt viņi? Jā," ceturtdien sniegtajā intervijā izteicies Baltā nama saimnieks.

Pilnībā intervija tiks pārraidīta svētdienas vakarā.

Kā ziņots, turku laikraksts "Sabah" sestdien ziņojis, ka Turcijas varasiestādes, kas izmeklē Hašogi pazušanu, ieguvušas ierakstu, kurā dzirdama viņa spīdzināšana un noslepkavošana.

Atsaucoties uz "uzticamiem avotiem īpašajā izlūkošanas nodaļā", laikraksts vēsta, ka ieraksts izdarīts ar Hašogi "Apple" pulksteni, kas žurnālistam bijis uz rokas, kad viņš iegājis Saūda Arābijas konsulātā.

"Brīdis, kad Hašogi tika nopratināts, spīdzināts un noslepkavots, ierakstīts "Apple" pulksteņa atmiņā," ziņo laikraksts, piebilstot, ka pulkstenis bijis sinhronizēts ar viedtālruni, kas atradies pie žurnālista līgavas, kura gaidījusi viņu ārpusē pie konsulāta.

Kā norāda laikraksts, pēc Hašogi noslepkavošanas Saūda Arābijas izlūkdienesta aģenti esot sapratuši, ka upura pulkstenī ieslēgta ierakstīšanas programma. Viņiem izdevies daļu ieraksta failu izdzēst, taču daļa saglabājusies.

Hašogi - viens no redzamākajiem Saūda Arābijas karaļa Salmana un viņa dēla Mohammeda bin Salmana kritiķiem - pazuda pēc ieiešanas Saūda Arābijas konsulātā Stambulā 2.oktobrī. Turcijas amatpersonas izteikušas aizdomas, ka viņš ir noslepkavots.

Saūda Arābijas amatpersonas dzirdētas apspriežam plānu, ka Hašogi būtu jāizvilina no ASV Virdžīnijas štata, kur viņš dzīvojis, un jāapcietina, atsaucoties uz vārdā neminētu avotu, vēsta "The Washington Post".

Vairākas augsti stāvošas Saūda Arābijas amatpersonas piedāvājušas Hašogi aizsardzību un augsta ranga darbu valdībā, ja viņš atgrieztos dzimtenē, tomēr Hašogi par šiem piedāvājumiem bijis skeptisks, laikrakstam sacījuši vairāki Hašogi draugi.

Dažas Turcijas amatpersonas pieļāvušas, ka Hašogi ir nogalināts konsulāta ēkā un viņa līķis pēc tam no turienes aizvākts.

Saūda Arābijas amatpersonas šīs apsūdzības kategoriski noliedz, apgalvojot, ka Hašogi konsulātu pametis pats.

Taču līgava, kas viņu gaidīja pie konsulāta, un Turcijas varasiestādes apgalvo, ka žurnālists no konsulāta tā arī nav iznācis.

Hašogi gadu dzīvojis ASV un publicējis Saūda Arābijas kroņprincim Mohammedam bin Salmanam nelabvēlīgus rakstus.

Pirms plānotajām laulībām ar kādu turcieti viņš pagājušo otrdien iegāja konsulātā un pēc tam vairs nav redzēts.

Tramps jau iepriekš paudis satraukumu par Hašogi pazušanu. Savukārt ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo aicinājis Saūda Arābiju veikt rūpīgu Hašogi pazušanas izmeklēšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu