FKTK izveidojusi rīku uzziņai par individuāliem apdrošinātāju darbības rādītājiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) izveidojusi "Apdrošināšanas kompasu" uzziņai par individuāliem apdrošinātāju darbības rādītājiem, aģentūrai LETA pavēstīja komisijas Komunikācijas daļas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Jansone.

Viņa informēja, ka interaktīvais rīks "Apdrošināšanas kompass", kas ļaus ērtā un vizuāli pārskatāmā veidā iepazīties ar Latvijas apdrošinātāju - apdrošināšanas sabiedrību un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs dibinātu apdrošinātāju filiāļu - svarīgākajiem darbības rādītājiem, no pirmdienas ir pieejams FKTK mājaslapā.

"Informācija apkopota no apdrošinātāju publiskajiem ceturkšņa pārskatiem. Šo rādītāju analīze ir viens no kritērijiem, ko parasti klients ņem vērā, pieņemot lēmumu par apdrošināšanas līguma slēgšanu. Šie rādītāji ir informatīvi un ir jāskata kontekstā ar kopējo apdrošinātāja darbību. Dati ir aktuāli par situāciju pārskata ceturkšņa pēdējā dienā. Pakalpojuma sniedzēju izvēle paliek katra paša ziņā, izvērtējot arī apdrošinātāja sniegto pakalpojumu klāstu un pieejamību, kā arī apkalpošanas kvalitāti, pakalpojumu komisijas maksu un citus kritērijus," pauda komisijā.

Pašlaik "Apdrošināšanas kompasā" pieejamā informācija apkopota par 2018.gada pirmo pusgadu. Šajā periodā Latvijā un ārvalstīs kopumā parakstītās prēmijas veido 385,7 miljonus eiro. Latvijā parakstīto apdrošināšanas prēmiju apmērs bija 258 miljoni eiro, no tām lielāko īpatsvaru veidoja sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšana (20,7%) veselības apdrošināšanas (20,3%) un sauszemes transporta apdrošināšana (17%).

Papildus tam FKTK mājaslapā "Excel" tabulā apkopoti visu Latvijas apdrošināšanas sabiedrību publisko ceturkšņa pārskatu galvenie finanšu darbības rādītāji, kā arī FKTK iesniegtā informācija par to ES dalībvalstīs dibinātu apdrošinātāju filiāļu darbības apmēru, kas sniedz apdrošināšanas pakalpojumus Latvijā.

Detalizētu informāciju par darbības rādītājiem var iegūt arī katra apdrošinātāja mājaslapā, kur jābūt publicētiem publiskajiem ceturkšņa pārskatiem un gada pārskatiem.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins aģentūrai LETA atzina, ka "Apdrošināšanas kompass" ir labas sadarbības paraugs starp uzraudzību un asociāciju. "Esam priecīgi, ka kompass ir ieraudzījis dienasgaismu un ceram, ka tas dos savu artavu arī finanšu pratības jomā, jo "stabiņi" un "picas" tomēr ir vieglāk uztveramas nekā "Excel" tabulas," viņš teica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu