Austrālijas premjers pieļauj Izraēlas vēstniecības pārcelšanu uz Jeruzalemi

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Austrālijas premjerministrs Skots Morisons
Austrālijas premjerministrs Skots Morisons Foto: Reuters/ScanPix

Austrālijas valdība apsver iespēju pārcelt vēstniecibu Izraēlā no Telavivas uz Jeruzalemi, otrdien paziņojis Austrālijas premjerministrs Skots Morisons.

Īpaši sarīkotā preses konferencē Morisons arī sacīja, ka ir atvērts priekšlikumiem oficiāli atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Morisons piebilda, ka Austrālija joprojām atbalsta risinājumu Izraēlas un palestīniešu konfliktam, izveidojot divas valstis, taču norādīja, ka, "godīgi sakot, šajā ziņā neveicas diez cik labi, (..) un, darot to pašu, nevar sagaidīt citādus rezultātus".

Morisons sacīja, ka atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu viņam ierosinājis bijušais Austrālijas vēstnieks Izraēlā Deivs Šarma, kurš kandidē parlamenta apakšpalātas papildvēlēšanās no Morisona vadītās Liberāļu partijas Sidnejas rajonā, kurā dzīvo daudz ebreju. Šarmas ievēlēšana liberāļiem ir svarīga, lai saglabātu vienas balss pārsvaru parlamentā, taču priekšvēlēšanu aptaujas liecina, ka viņu varētu neievēlēt.

Morisons nodēvēja priekšlikumu par saprātīgu un pārliecinošu.

Komentējot Morisona paziņojumu, opozīcijā esošās Leiboristu partijas politiķe Penija Vonga sacīja, ka "Skots Morisons tagad tik izmisīgi mēģina saglabāt savu amatu, ka viņš ir gatavs teikt jebko, kas, viņaprāt, dos viņa [partijai] kaut dažas balsis vairāk, un viņš ir gatavs to darīt par Austrālijas nacionālo interešu cenu".

Morisons kļuva par premjeru pagājušajā mēnesī pēc tam, kad partijas konservatīvais spārns gāza viņa mērenāko priekšteci valdības vadītāja amatā Malkolmu Tērnbulu. Papildvēlēšanas tiek rīkotas, lai ievēlētu jaunu parlamenta apakšpalātas deputātu Tērnbula vietā.

Tērnbula valdība distancējās no ASV prezidenta Donalda Trampa 2017.gada decembra lēmuma atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcelt uz turieni vēstniecību, paziņojot, ka šāda rīcība neveicina Tuvo Austrumu miera procesu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu