"Vienotības" priekšsēdētājs: Galvenais ir izveidot stabilu valdību (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Vienotība" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens
"Vienotība" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens Foto: Zane Bitere/LETA

Galvenais, lai Latvijā tiktu izveidota stabila valdība, kas strādās ilgāk par pusgadu, šādu nostāju par valdības veidošanu sarunu procesu šorīt LTV "Rīta panorāmā" pauda partijas "Vienotība" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

Lūgts vērtēt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) nostāju mēģināt valdību izveidot bez Zaļo un zemnieku savienības, Ašeradens atbildēja izvairīgi, uzsverot, ka izvēle šai jautājumā jāveic nākamajam premjeram, tomēr "Jaunā vienotība" vēlas, lai izveidotā valdība būtu stabila.

Ašeradens pievienojās citu partiju pārstāvju nostājai par valdības veidošanas sarunu "piebremzēšanu", lai pirms amatu dalīšanas tiktu panākta vienošanās par to, ko jaunā valdība apņemas paveikt.

Steigai nav pamata, noteica "Vienotības" līderis.

Kā ziņots, JKP piedāvātais piecu partiju valdības modelis pirmdien saņēma pirmo noraidījumu, turklāt ne viena vien tajā iekļautā partija sliecas piekrist, ka pirms amatu dalīšanas valdībā būtu jāvienojas par darāmajiem darbiem.

JKP piedāvā veidot piecu partiju koalīciju, kurā kopā ar to iekļautos partiju apvienība "Attīstībai/Par!", partiju apvienība "Jaunā Vienotība" (JV), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un partija "KPV LV". Līdz ar to opozīcijā paliktu Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Saskaņa".

"Attīstībai/Par!" valde pirmdienas vakarā lēma, ka nepieņems JKP piedāvāto valdības modeli, jo nav vienošanās par darāmajiem darbiem, krēslu sadalījumu valdībā uzskatot par otršķirīgu. Politiskā spēka līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce skaidroja, ka "Attīstībai/Par!" rosinās sākt sarunas starp sešām partijām par darāmajiem darbiem - ar partiju "KPV LV", JKP, VL-TB/LNNK, JV un arī ZZS, kuru JKP nevēlas redzēt savā valdībā.

AP plāno izveidot vērtību, principu, mērķu un darbu piedāvājumu, ar ko iecerēts iepazīstināt potenciālos sadarbības partnerus. "Ideālā gadījumā" "Attīstībai/Par!" to ar pārējām piecām partijām plāno pārrunāt vēl līdz nedēļas otrajā pusē gaidāmajām sarunām ar Valsts prezidentu.

Vaicāts, vai pēc vienošanās panākšanas par darāmajiem darbiem AP uzņemsies arī iniciatīvu sarunās par amatiem, Pūce norādīja, ka par to ir pāragri runāt.

Kamēr AP ir atteikusi JKP piedāvājumam, pārējās partijas, kuras JKP aicinājusi darboties jaunajā koalīcijā, vēl nav formulējušas viedokli par to. Vienlaikus daļa sliecas piekrist, ka pirms amatu dalīšanas valdībā būtu jāvienojas par darāmajiem darbiem.

JV priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš aģentūrai LETA teica, ka ir grūti komentēt "Attīstībai/Par!" lēmumu nepieņemt JKP piedāvāto valdības modeli, jo tas viņam ir jaunums. Vienlaikus viņš piekrita, ka no sākuma partijām jāvienojas par darāmajiem darbiem, tostarp veicamajām reformām, budžetu, tajā skaitā sociālās politikas finansēšanas avotiem.

Pēc Kariņa teiktā, līdz šim starp Saeimā iekļuvušajām partijām sarunas bijušas cerīgas, rasti kopsaucēji, tāpēc tās jāturpina. "Jāatceras, ka šajā Saeimā viens nav karotājs, jāmācās visiem kopā strādāt," viņš uzsvēra.

VL-TB/LNNK politiķis Roberts Zīle piekrita, ka vispirms nepieciešama vienošanās par darāmajiem darbiem un tikai pēcāk var ritēt sarunas par amatu sadalījumiem valdībā.

No JKP piedāvātā koalīcijas modeļa izstumtās ZZS līderis Augusts Brigmanis aģentūrai LETA sacīja, ka ZZS ar AP iesākusies laba saruna jau pirmajā tikšanās reizē, un partijas sarunas turpinās. Viņš piekrita, ka no sākuma jāpanāk vienošanās par darāmajiem darbiem un to izpildes termiņiem, atliekot krēslu sadalījumu valdībā uz vēlāku laiku.

"Pirmais darbs, par ko jāspriež, jārunā, ir nākamā gada budžets. Jāvienojas, līdz kuram datumam budžetu plānojam pieņemt. Tālāk jāturpina strādāt pie jau iesāktajiem jautājumiem, tostarp par obligātā iepirkuma komponenti (OIK), jautājumu, kas saistīts ar novadu reformu. (..) Šo darbu ir daudz, un tie negaida. Pēc tam spriežam un lemjam, kā šos jautājumus risināt. Vēl ir būtiski sastādīt jaunās Saeimas atbildīgās institūcijas, komisijas, lai tās sāk strādāt," teica Brigmanis.

Tikmēr "KPV LV" līdzpriekšsēdētājs Artuss Kaimiņš aģentūrai LETA norādīja, ka šī viņam ir jauna informācija, kuru viņš varēs komentēt otrdien pēc apspriešanās ar partijas biedriem un politiskajām partijām, ar kurām "KPV LV" rīt plānota tikšanās.

Vienlaikus "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems pirmdien pa dienu norādīja, ka JKP soli uzskata par pārsteidzīgu un ka vispirms jāvienojas par darba plānu. Gobzems arī teica, ka jāsagaida otrdienas tikšanās ar JKP.

Savukārt JKP līderis Jānis Bordāns pirmdienas vakarā aģentūrai LETA sacīja, JKP neatkāpjas no sava piedāvājuma par topošās valdības modeli, tai skaitā nesadarbošanos ar ZZS.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu