Igaunijā cirkulē jauna, bīstama sintētiskā narkotika (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Igaunijas policija paziņojusi, ka Tallinā un Tartu nelikumīgajā narkotirgū cirkulē jauna narkotiska viela - visādā ziņā līdzīga amfetamīnam, taču daudz bīstamāka, vēsta raidorganizācija ERR.

Viela izskatās un smaržo kā amfetamīns un lietotājiem rada līdzīgu efektu. Taču tas patiesībā ir bīstams fentanila analogs.

Vienīgā atšķirība esot tās patērēšanas veids. Vielu, kas nesen parādījusies Igaunijas melnajā tirgū, ievada intravenozi vai arī smēķē.

Policijai pagaidām nav ziņu par pārdozēšanas gadījumiem. Tā kā policija šo vielu konstatējusi tikai nesen, nav arī precīzas informācijas par tās stiprumu un bīstamību. Lai to noskaidrotu, nepieciešams iegūt vielas paraugu un veikt pilnvērtīgu ekspertīzi. Līdz šim veiktie eksprestesti nesniedz drošticamus rezultātus.

Pārdozēšanas gadījumi lielākoties notiek tad, kad narkotiku lietotājs par zemu novērtē patērētās vielas stiprumu. Fentanils un tā analogi ir ļoti spēcīgas vielas. Lietoāji bieži vien nezina, kā dozēt narkotikas, lai izvairītos no pārdozēšanas riska, skaidro narkotiku aizvietošanas programmas SUTIK vadītājs Marts Kalvets. Pārdozēšanas gadījumiem ir tendence pieaugt, kad tiek konfiscētas lielas narkotiku partijas un melnajā tirgū ienāk jauni spēlētāji, kuru "preces" stiprums un kvalitāte vietējiem lietotājiem nav pazīstami.

Šī gada pirmajos astoņos mēnešos Igaunijā fiksēti 29 gadījumi, kad pārdozēšanas rezultātā iestājās nāve. 19 no tiem mirušie bija pārdozējuši fentanilu.

Veselības aprūpes institūta narkomānijas un infekcijas slimību profilakses nodaļas vadītāja Aļona Kurbatova norāda, ka līdzīgas sekas var būt arī jaunās amfetamīnam līdzīgās vielas nonākšanai apritē.

"Jūs nekad nezināt, ko pērkat. Cilvēkam šķiet, ka viņš iegādājies amfetamīnu, bet patiesībā viņš uzņem nelielu fentanila daudzumu," viņa skaidro. Vislielāko risku tas rada cilvēkiem, kas iepriekš nav lietojuši fentanilu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu