Kad Kristīne kļūst par Krisu

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
 Franču dziedātāja Eluīze Letisjēra (Christine And The Queens)
Franču dziedātāja Eluīze Letisjēra (Christine And The Queens) Foto: publicitātes

Francijas popmūzikas karstākā eksportprece, 30 gadus veca franču dziedātāja Eluīze Letisjēra (Héloïse Letissier) jaunajā albumā no Kristīnes (viņas grupas nosaukums "Christine And The Queens") pārtapusi par Krisu. 

Christine And The Queens "Chris"

(Because Music)

10/12

Pirms ķeros klāt jaunajai platei, atgādināšu, ka pirms trīs gadiem TVNET slejās jau plaši aprakstīju Eluīzes iepriekšējo albumu «Christine And The Queens», kurā jau toreiz dziedātāja saturiski daudz pieskārās dzimumu līdztiesības tēmai, īpaši tās seksuālajā aspektā.

Ar jauno albumu "Chris" ("Kriss"), kas arīdzan ieskaņots divās mēlēs - angļu un franču, dziedātāja spērusi soli vēl tālāk, pārtopot par iedomātu vīrieti - par Krisu.

"Būt grūtsirdīgam, sarežģītam - tā ir vīriešu prerogatīva, sievietēm sabiedrībā pieņemts būt vienkāršotām, tādām, kas nerada draudus,"

viņa skaidrojusi kādā intervijā. "Es ļoti vēlētos, lai varētu būt kā Niks Keivs vai Miks Džegers."

Ar šo Krisa tēlu Eluīze gan videoklipos, gan dziesmu vārdos atļāvusies būt nekaunīgāka, agresīvāka... tiesa, muzikāli albums ir maigs un mīksts kā zefīrs. 

Būtībā atļāvusies darīt to, ko "zēni dara".

Noskaties dziesmas "Damn, dis-moi" video. 

Lai arī albuma tapšanā sākotnēji piesaistīti tādi vīri kā Deimons Olbārns ("Blur") un Marks Ronsons, rezultātā lielāko daļu programmēšanas, instrumentu ieskaņošanas, producēšanas paveikusi pati dziedātāja. Atsevišķās dziesmās piedalās amerikāņu fankmūzikas meistars "Dâm-Funk", producents Cole M Greif-Neill.

Eluīze Letisjēra
Eluīze Letisjēra Foto: Imago/ScanPix

Ja meklējam vēl kādas muzikālas asociācijas, tad "Chris" skanējumu droši var likt blakus "Zola Jesus", "Grimes", "Austra". Vietām ieskanas kaut kas no R&B, ļoti jūtama 80. gadu elektrofanka klātbūtne. Par vienu no savām ietekmēm šajā albumā māksliniece minējusi Maikla Džeksona albumu "Dangerous" (1991). Eluīze vispār ir Džeksona franču reinkarnācija - lieliska ir gan viņas horeogrāfija, gan vēriens. Rekomendēju!

Noklausies albumu.

Izdošanas datums - 21.09.2018.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu