Pieklājīgiem un jaukiem bērniem ir lielāks risks vēlāk būt nabadzīgiem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā zinātnieki secinājuši: ja bērns ir pieklājīgs un laipns, tad vēlāk dzīvē viņam ir lielāks risks saskarties ar nabadzību.

Pētījuma praktiskajā daļā zinātnieki ilgākā laika posmā novēroja gan bērnus un to dzīves attīstību, gan pieaugušos. Noskaidrojās, ka laipnībai un pieklājībai ir zināma saikne ar zemiem ienākumiem, kredītiem, mazākiem ietaupījumiem un lielākiem parādiem.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Journal of Personality and Social Psychology", pētnieki arī centās noskaidrot, kāpēc pastāv šāda saistība.

Izrādījās, ka laipni un pieklājīgi cilvēki vēlāk ir nabadzīgāki nevis tāpēc, ka vairāk tiecas pēc kompromisiem, bet gan tāpēc, ka viņi vienkārši mazāk domā par naudu.

“Pētījuma rezultāti ļauj labāk saprast šo potenciālo faktoru, kas ir finansiālu grūtību pamatā. Būšana laipnam un jaukam maksā dārgi,” komentēja kolumbiešu pētniece Sandra Matza (Sandra Matz).

Pētījuma pamatā bija aptaujas, bankas kontu stāvoklis un publiski pieejamie ģeogrāfiskie dati.

“Mūs ļoti interesēja noskaidrot, vai tādas rakstura īpašības kā laipnība un sirsnība ir saistītas ar negatīvu finansiālo stāvokli, jo zināms, ka “jaukie zēni” parasti nav bagāti,” piebilda Matza.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu