Lietuvas Seima spīkers aicina palestīniešus veidot pārstāvniecību Baltijas valstīs

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lietuvas Seima spīkers Viktors Pranckietis
Lietuvas Seima spīkers Viktors Pranckietis Foto: BNS foto/Scanpix

Lietuvas Seima spīkers Viktors Pranckietis, kas šonedēļ uzturas oficiālā vizītē Izraēlā un palestīniešu teritorijās, uzaicinājis palestīniešus Lietuvā veidot savu pārstāvniecību Baltijas valstīs.

"Uzaicinājām vai nu viņu vadību vai ārlietu ministru atbraukt un apspriest šos konkrētos jautājumus," viņš otrdien pa tālruni no Izraēlas pastāstījis ziņu aģentūrai BNS.

Interesi par pārstāvniecības izveidi Baltijas valstīs palestīnieši izteikuši jau iepriekš, un, kā atzinis Pranckietis, Lietuva vēlētos, lai tā atrodas Viļņā.

"Viņi neatkāpjas no šīs domas, apsver to un ir atklāti teikuši, ka gribētu, lai mēs veicinām viņu atzīšanu. Mēs teicām, ka balstāmies uz divu valstu risinājuma perspektīvu un jebkurā gadījumā nevaram neņemt vērā Eiropas Savienības (ES) kopējo nostāju", pēc sarunas ar palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu norādījis Lietuvas parlamenta priekšsēdētājs.

Kā uzsvēris spīkers, sarunās ar Izraēlas līderiem valdījusi ļoti draudzīga atmosfēra un nav skarti jutīgi temati, tostarp nav izteikti aicinājumi atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Pranckietis ierosinājis veidot ciešākas saites starp Lietuvu un Izraēlu drošības jautājumos, konkrēti, izteikts priekšlikums uzturēt sakarus starp Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komiteju un attiecīgo Izraēlas Kneseta komiteju. Šī ideja, pēc viņa teiktā, uzklausīta ar interesi.

Viņš arī izteicis ierosinājumu, ka tādus jautājumus kā kiberuzbrukumi vai nekonvencionālais karš Izraēla varētu apspriest ar Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm tā dēvētajā NB8 formātā.

Lietuvas Seima spīkers vizītes laikā ticies ar Izraēlas Kneseta spīkeru Jūliju Joelu Edelšteinu, premjerministru Benjaminu Netanjahu un citiem politiķiem.

Izraēlu kopā ar Pranckieti apmeklē arī Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas vadītājs Vītauts Baks, Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Juozs Bernatonis un Seima deputāts Emanuelis Ziņģeris.

Lietuva ir viena no noteiktākajām Izraēlas diplomātiskajām atbalstītājām Eiropas Savienībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu