Izraēlas aizsardzības ministrs: Sadursmes uz Gazas joslas robežas nedrīkst turpināties

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Izraēlas aizsardzības ministrs Avigdors Lībermans otrdien paziņojis, ka sadursmes uz Izraēlas un Gazas joslas robežas nedrīkst turpināties, un aicināja valdību atbalstīt stingrākus pasākumus vardarbības izbeigšanai.

"Situācija, kāda tā ir šodien, nedrīkst turpināties. Mēs neesam gatavi akceptēt vardarbības līmeni, ko redzam nedēļu pēc nedēļas," uzrunājot karavīrus un komandierus armijas bāzē netālu no Gazas joslas robežas, sacīja Lībermans.

Palestīnieši kopš marta katru piektdienu rīko protestus pie Gazas joslas robežas, un šajā laikā sadursmēs pie robežas nogalināti vairāk nekā 200 palestīnieši. Sadursmēs nogalināts arī viens izraēliešu karavīrs.

Protestētāji pieprasa Izraēlai pārtraukt Gazas joslas blokādi un tiesības palestīniešu bēgļiem atgriezties šobrīd Izraēlas sastāvā esošajās teritorijās.

"Mums jādod "Hamas" spēcīgs trieciens, tas ir vienīgais veids, lai noregulētu situāciju un samazinātu vardarbības līmeni," sacīja ministrs, piebilstot, ka šis lēmums valdībai jāpieņem kolektīvi.

"Diemžēl ne aizsardzības ministrs, ne premjerministrs, ne premjerministrs kopā ar aizsardzības ministru vieni paši nevar pieņemt šo lēmumu," norādīja Lībermans.

Viņaprāt, pagrieziena punkts bijušas pagājušās piektdienas sadursmes uz robežas, kas notika pēc tam, kad Izraēla palīdzēja Gazas joslai ar degvielas piegādēm.

Saskaņā ar ANO panākto vienošanos, ko atbalstīja ASV, Izraēla un citas valstis, kopš pagājušās otrdienas Gazas joslai tika piegādāti tūkstošiem litri degvielas. Taču piektdien pēc sadursmēm uz Gazas joslas robežas Izraēla apturēja degvielas piegādes.

Gazas joslas Veselības ministrija ziņoja, ka piektdien sadursmēs dzīvību zaudējuši septiņi palestīnieši, bet Izraēlas armija apstiprinājusi tikai piecus mirušos.

Izraēlas armija paziņoja, ka palestīnieši nošauti pēc tam, kad bija izlauzušies caur robežas drošības žogu un uzbrukuši armijas postenim.

Armijas preses pārstāvis sacīja, ka aptuveni 20 palestīnieši šķērsojuši robežu organizētā uzbrukumā pēc tam, kad sprādzienos tika iznīcināta daļa no robežas žoga.

"Mēs izmēģinājām visas iespējas. (..) Tagad ir laiks lēmumiem," sacīja Lībermans

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu