Gobzems uzskata, ka KPV LV ir uzvarētāji, viņiem jāveido valdība (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Partijas "KPV LV" pārstāvis - premjera amata kandidāts Aldis Gobzems.
Partijas "KPV LV" pārstāvis - premjera amata kandidāts Aldis Gobzems. Foto: Evija Trifanova/LETA

Mēs esam centriski labējā blokā uzvarējuši vēlēšanas, par "KPV LV" nobalsojuši visvairāk vēlētāju. Tas ir būtisks arguments, un cieņa pret demokrātiju prasa, lai "KPV LV" veidotu valdību, tā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja "KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems.

Gobzems uzskata, ka partija sevi pierādījusi kā "lielisku sarunu vedēju".

Tikmēr līdzīgu viedokli, tikai par savu partiju, vairākkārt paudis "Saskaņas" līderis Vjačeslavs Dombrovskis. Vakar pēc tikšanās ar partijas "KPV LV" pārstāvjiem viņš uzsvēra - ņemot vērā, ka "Saskaņa" saņēmusi lielāko vēlētāju atbalstu, Valsts prezidentam Raimondam Vējonim būtu jānominē šā politiskā spēka pārstāvis valdības veidošanai.

"Mēs uzskatām, ka šī nominācija pienākas mums kā partijai, kas uzvarējusi vēlēšanās," uzsvēra Dombrovskis.

Vērtējot sarunas ar "KPV LV", Dombrovskis pauda, ka konsultācijas bija ļoti konstruktīvas.

Jau ziņots, ka valdības veidošanas gaitā joprojām ir daudz neskaidrību - gan par to, kuras partijas veidos koalīciju, gan par to, kura politiskā spēka pārstāvis ieņems premjera amatu.

Politiķu viedokļi minētajos jautājumos ir atšķirīgi, un arī neoficiāli viņi pauž, ka pagaidām prognozēt sarunu iznākumu ir pāragri.

Vienlaikus daļa politiķu uzskata, ka mazākas izredzes uz premjera amatu pašlaik ir "KPV LV", bet valdība "Jaunās konservatīvās partijas" (JKP) un "Attīstībai/Par!" vadībā varētu būt reālāks scenārijs. Paši "KPV LV" nepiekrīt šādam skatījumam par savām izredzēm un redz iespēju vadīt Ministru kabinetu.

Situācijā, kad sarunas paralēli organizē visi trīs augstākminētie politiskie spēki, pašlaik neesot skaidrs, kurš uzņemsies galveno iniciatīvu. Apstākļi mainītos, ja atsevišķas no tām nolemtu izveidot bloku vai nu savā starpā, vai ar kādu citu no vēl trīs labēji centriskām partijām. Šādai apvienībai būtu lielāks deputātu skaits, līdz ar to arī plašākas iespējas vest rezultatīvākas sarunas.

Kā ziņots, valdības veidošanas sarunas paralēli organizē vai pauž gatavību turpināt gan "Attīstībai/Par!", gan "KPV LV" un JKP.

"Attīstībai/Par!" un "KPV LV" sarunas turpina ar visām tā dēvētajām centriskajām, centriski labējām jeb latviskā spārna partijām, savukārt JKP paziņojusi, ka nesadarbosies ar Zaļo un zemnieku savienību. Ārpus sarunām par valdības veidošanu palikusi "Saskaņa".

Līdz šim JKP piedāvājumu kā vienīgā ir noraidījusi "Attīstībai/Par!", kuras pārstāvji skaidrojuši, ka vispirms vēlas panākt vienošanos par paveicamajiem darbiem. Ir sagaidāms, ka abas partijas vēl tiksies uz sarunām.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu