Gandrīz puse pasaules iedzīvotāju spiesti iztikt ar mazāk nekā $5,50 dienā (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Gandrīz puse no visiem cilvēkiem pasaulē spiesti iztikt ar mazāk nekā 5,50 ASV dolāriem (4,75 eiro) dienā, trešdien paziņojusi Pasaules Banka.

Ziņojumā, ar kuru Pasaules Banka nāk klajā reizi divos gados, sniegts plašāks skatījums uz nabadzību un secināts, ka galējā nabadzībā dzīvojošo pasaules iedzīvotāju skaits joprojām ir "nepieņemami augsts", lai gan proporcionāli to daļa pēdējos gados ir sarukusi.

Ziņojumā arī norādīts, ka ekonomiskās izaugsmes augļi tiek nevienlīdzīgi sadalīti starp valstīm un reģioniem.

Lai gan globālā izaugsme pēdējos gados ir gausa, kopējais nabadzībā dzīvojošo cilvēku skaits laikā no 2013.gada līdz 2015.gadam ir samazinājies par vairāk nekā 68 miljoniem, kas ir aptuveni tikpat daudz cilvēku, cik dzīvo Taizemē vai Lielbritānijā.

Tomēr, neskatoties uz šo progresu, pašreizējās tendences liecina, ka līdz 2030.gadam var neizdoties sasniegt Pasaules Bankas mērķi samazināt galējā nabadzībā dzīvojošo cilvēku skaitu līdz 3% no pasaules iedzīvotāju kopskaita.

Ziņojumā secināts, ka vairākās valstīs galēja nabadzība sāk nostiprināties un nabadzības samazināšanas temps pasaulē drīzumā ievērojami samazināsies.

Nabadzībā dzīvojošo cilvēku skaits, kas spiesti iztikt ar 5,50 ASV dolāriem dienā vai mazāk, pasaulē ir sarucis no 67% līdz 46% laikā no 1990.gada līdz 2015.gadam.

Pagājušajā gadā Pasaules Banka ziņoja, ka galējās nabadzības līmenis 2015.gadā sarucis par 10%.

Pasaules Banka "galējo nabadzību" definē kā iztikas minimumu mazāk kā 1,90 dolāri (1,64 eiro) dienā. Šī summa kā galējas nabadzības slieksnis tika noteikta 1990.gadā, kad vairāk nekā 1,9 miljardi pasaules iedzīvotāju jeb 36 procenti dzīvoja zem galējas nabadzības sliekšņa. 2015.gadā kopējais galēji nabadzīgo iedzīvotāju skaits bija 736 miljoni.

Līdz ar Ķīnas izaugsmi Austrumāzijā un Klusā okeāna reģionā nabadzības līmenis samazinājies par 60 punktiem līdz 35%, taču turpmāk progress, visticamāk, samazināsies, jo ekonomiskā izaugsme ir pierimusi.

Tikmēr Subsahāras Āfrikā nabadzība sāk iesakņoties. Šajā reģionā 84,5% cilvēku spiesti iztikt ar mazāk nekā 5,50 dolāriem dienā.

Pasaules Banka arī secinājusi, ka pieaug nabadzīgo skaits turīgajās valstīs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu