Savu interešu bīdīšana aiz publiskiem saukļiem - Bordāns par valdības veidošanu "aiz kadra" (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
JKP premjera amata kandidāts Jānis Bordāns
JKP premjera amata kandidāts Jānis Bordāns Foto: Zane Bitere/LETA

Valdības veidošanas sarunas ir nonākušas līdz zināmiem asumiem, jo Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP) nav tādu konsultantu, kas pieraduši veidot valdības "aiz kadra", kur tiek bīdītas savas intereses, bet publiski tiek izteikti saukļi par darāmajiem darbiem, šādu viedokli šorīt LTV "Rīta panorāmā" pauda JKP premjera amata kandidāts Jānis Bordāns.

Bordāns apgalvoja, ka JKP rīkojoties citādi, tādēļ esot kļuvusi neērta citām partijām. JKP svarīgākais esot panākt, lai starp potenciālajiem sadarbības partneriem valdītu atklātība un uzticēšanās.

Kā ziņots, JKP pirmā piedāvāja nākamās koalīcijas aprises, tajā neiekļaujot Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), un ministru posteņu sadalījumu. Citas "labēji centriskās" partijas JKP piedāvājumu ir uzņēmušas ļoti rezervēti, uzsverot, ka vispirms partijām būtu jāvienojas par darāmo darbu sarakstu, bet amati jādala pēc tam. Bordāns atkārtoti uzsvēra, ka JKP nostāju pret ZZS nemainīšot.

Bordāns domā, ka valdības veidošanas sarunas rit normālā virzienā, visi apspriežot JKP plānu, kas ir vienīgais, kas piedāvāts. Viņš ir pārliecināts, ka, neskatoties uz to, ka partijas ir paudušas skepsi par JKP piedāvājumu, tuvākajās dienās tikšot nonākts līdz tam, ka JKP piedāvājums tiks apspriests pēc būtības.

Politiķis stāstīja, ka JKP esot vēlējusies, lai "līdz aptuveni šodienai" partijas formulē attieksmi pret JKP piedāvājumu, bet tālāk sāktos partiju darbs pie darbu plānu izstrādes konkrētajās nozarēs potenciālo darītāju vadībā.

Skaidrojot jautājumus radījušos aspektus savā piedāvājumā, JKP līderis izteicās, ka ārlietu ministrs piedāvāts nepolitisks, jo viņš neredzot iemeslus, kāpēc šim cilvēkam būtu jābūt politiskam - "ģeopolitiskā situācija vienmēr ir kaut kāda", šodien tā neesot īpaši citādāka kā pirms vairākiem gadiem, bet "Brexit" esot vienkārši vienas valsts izstāšanās no Eiropas Savienības. "Nu un kas?! Latvijas drošību tas neietekmē," sprieda Bordāns.

Pretēji ierastajam, kad premjera partija kontrolē arī Finanšu ministriju, JKP to piedāvājusi vadīt citam partnerim, "lai piedāvājums būtu visām partijām motivējošs". Savukārt Ekonomikas ministriju piedāvāts vadīt "KPV LV", jo tā priekšvēlēšanu kampaņā lielu uzsvaru likusi uz OIK sistēmas likvidēšanu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju vēlas vadīt JKP pati, jo tai ir būtiska loma Eiropas Savienības fondu sadalē un caur to var "pieskatīt" arī Rīgas pašvaldības darbu.

Ja JKP paliktu opozīcijā, tad, pēc Bordāna vārdiem, Latvija iepazītu "reālu opozīciju". JKP šajā laikā krātu spēkus uz nākamo Saeimu. Esam pārliecināti, ka arī šādā gadījumā mūsu vēlētāji nebūtu zaudētāji, izteicās Bordāns.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu