"Islāma valstij" Sīrijā turpina pievienoties ārvalstu kaujinieki

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ārvalstu kaujinieki turpina plūst uz Sīriju, lai pievienotos teroristu grupējumam "Islāma valsts", neskatoties uz faktu, ka lielākā daļa grupējuma spēku ir iznīcināti, paziņojis ASV Apvienotās štābu komitejas priekšnieks ģenerālis Džozefs Danfords.

Lai arī grupējuma teritorija ir sarukusi līdz niecīgai daļai no tā agrāk kontrolētās platības, turpina ierastie jauni tā sekotāji - aptuveni 100 mēnesī, galvenokārt pāri Turcijas robežai, sacīja Danfords.

Pirms trīs gadiem uz "Islāma valsts" teritorijām plūdu aptuveni 1500 ārvalstu kaujinieku mēnesī, taču jaunu kaujinieku pievienošanās arī tagad parāda, ka grupējums joprojām spēj piesaistīt sekotājus, viņš sacīja.

"Ārvalstu kaujinieku plūsma, spēja pārvietot resursus un ideoloģija ļauj šiem grupējumiem darboties," konferencē par vardarbīga ekstrēmisma apkarošanu pavēstīja Danfords.

Pēc viņa teiktā, kaujinieku pieplūdums vēl vairāk saasina smago problēmu, ko darīt ar simtiem sagūstīto ārvalstu kaujinieku, kuru mītnes valstis atsakās viņu pieņemt atpakaļ.

ASV atbalstīto Sīrijas demokrātisko spēku (SDF) gūstā šobrīd atrodas vairāk nekā 700 "Islāma valsts" kaujinieku no aptuveni 40 valstīm, sacīja Danfords.

Piemēram, Lielbritānija atsakās pieņemt atpakaļ divus atlikušos cilvēkus no "Islāma valsts" vienības "Bītli", kas nolaupīja, spīdzināja un nogalināja vairākus ārvalstniekus, ieskaitot žurnālistus. Londona viņiem atņēmusi pilsonību un paziņojusi, ka nevēlas viņus atpakaļ.

ASV ir repatriējusi vienu no tās "Islāma valsts" kaujiniekiem, lai sauktu viņu tiesas priekšā, taču nav neko teikusi par pārējo likteni, kuri, domājams, atrodas gūstā Sīrijā un Irākā.

Pēc Danforda teiktā, ja netiks korekti risināts notverto ārzemju kaujinieku liktenis, tas padarīs grūtāku "Islāma valsts" ideoloģijas pievilcības apslāpēšanu.

Būtiskākai faktors ir tas, kā "mēs identificējam, tiesājam, deradikalizējam un reintegrējam ārzemju kaujiniekus", sacīja Danfords.

"Mums ir jāatrod šīs problēmas risināšanas veids un jānovērš notverto kaujinieku kļūšana par nākotnes ekstrēmistu organizāciju līderiem," norādīja Danfords.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu