Latvija konkurētspējas indeksā ieņem 42.vietu; veselības jomā esam 76.vietā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škpars/TVNET

Latvija globālajā konkurētspējas indeksā šogad ieņēmusi 42.vietu, un mūsu valsts konkurētspējas ziņā joprojām atpaliek no Lietuvas un Igaunijas, liecina trešdien publiskotais Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) jaunākais gadskārtējais pētījums.

Lietuva šogad ir atzīta par 40.pasaulē konkurētspējīgāko valsti, bet Igaunija ieņem 32.pozīciju.

WEF norāda, ka šīgada globālā konkurētspējas indeksa veidošanā izmantota jauna metodoloģija, lai atspoguļotu izmaiņas pasaulē, kuru aizvien vairāk pārveido jaunas digitālās tehnoloģijas.

Šī gada pētījumā iekļauti dati par 140 pasaules valstīm un teritorijām, kuru konkurētspējas aprēķināšanai ņemti vērā 98 rādītāji, kas organizēti 12 kritērijos, tostarp institūcijas, infrastruktūra, makroekonomikas stabilitāte, uzņēmējdarbības dinamika un inovāciju spējas.

No šiem 12 kritērijiem jaunākajā WEF pētījumā vislabākais sniegums Latvijai ir makroekonomikas stabilitātes jomā - 1.vieta pasaulē. Aplūkojot datus, gan tiek konstatēts, ka šajā jomā 1.vietu pasaulē kopumā ieņem 31 valsts.

Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju ieviešanas kritērijā Latvija ierindojusies 11.vietā, prasmju kritērijā mūsu valsts ieņem 23.vietu, darba tirgus radītājā - 29.vietu, bet gan infrastruktūras, gan uzņēmējdarbības dinamikas kritērijā - 47.vietu.

Gan institūciju, gan produktu tirgus kritērijā Latvija ierindojusies 49.vietā, inovācijas spējās - 52.vietā, gan tirgus izmēra, gan finanšu sistēmas rādītājā - 94.vietā,

bet veselības jomā - 76.vietā.

Pasaulē konkurētspējīgākās valsts statusu ieguvusi ASV, kurai seko Singapūra, Vācija, Šveice, Japāna, Nīderlande, Honkonga, Lielbritānija, Zviedrija un Dānija.

Ķīna ieņem 28.vietu, bet Krievija - 43.vietu. No Eiropas Savienības valstīm vissliktākais sniegums ir Horvātijai, kas ierindojusies 68.pozīcijā.

Viszemākā konkurētspēja pasaules valstu vidū ir Čadai, par kuru nedaudz labāk sokas Jemenai, Haiti un Angolai.

WEF vēsta, ka kopumā valstis šīgada pētījumā vidēji ieguvušas 60 punktus jeb 40 punktus zem līmeņa, ko WEF uzskata par konkurētspējīgas ekonomikas optimāliem apstākļiem. WEF skaidro, ka tehnoloģiju izprašana un atvērtība pret tām ir ļoti svarīga valsts konkurētspējai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu