Zirgu pastā skatāma Ances Kukules izrāde “Klitaimnestra”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
“Klitaimnestra”
“Klitaimnestra” Foto: publicitātes

22. oktobrī LKA Teātra mājā “Zirgu pasts” (Dzirnavu iela 46) būs skatāma izrāde “Klitaimnestra” (režisore Ance Kukule). Divas traģēdijas / deviņi aktiermeistarības treniņi – šāds žanra apraksts izvēlēts, jo izrāde “Klitaimnestra” tapusi aktrises Ances Kukules režijas maģistra darba pētniecības procesa ietvaros un guvusi izcilu vērtējumu, maģistrantūru beidzot.

Izrāde ir pieturas punkts Latvijas teātrim neierastu aktiermeistarības instrumentu izmantošanā, kuros sevi pārbauda vieni no spilgtākajiem jaunās paaudzes aktieriem. Komandā apvienojušies Latvijas Nacionālā teātra aktieri Agnese Cīrule, Madara Bore, Raimonds Celms, Kārlis Reijers un Ance Kukule. Iestudējuma pamatā ir Sofokla “Elektra” un Eiripīda “Ifigēnija Aulīdā”, kuru dzejas vārsmas dramaturģe Laila Burāne pārvērtusi par dinamiskiem dialogiem.

Ideja par izrādi “Klitaimnestra” režisorei Ancei Kukulei radās, esot meistarklasē Polijā, kas veltīta režisoram un Rietumu teātra reformatoram Ježijam Grotovskim.

Režisore stāsta:

“Kādā no treniņiem, kurā strādājām ar rituālo un meditatīvo spēku, dzima ideja, ka, iedvesmojoties no meistarklasē piedzīvotā, vēlos veidot izrādi, kurā svarīgākais būtu process, kas ļautu aktieriem iedziļināties Latvijas teātros maz izmantotā aktiermeistarības tehnikā. Uzreiz sapratu, kā J.Grotovska metodiku var realizēt caur antīko traģēdiju. Tā prasa emocionāli piepildītu, bet aktīvu, lielas amplitūdas aktiera instrumenta izmantojumu un precīzi koncentrētu spēku.”

Valdnieces Klitaimnestras dzimta nespēj izbēgt no mūžīgi lejupejošas spirāles, kurā kopā vijas atriebība, gods, mīlestība un varaskāre. Sengrieķu dievi ir tikpat asinskāri kā šodienas Naudas, Varas, Slavas un Baiļu dievi. No Senās Grieķijas laikiem daudz kas nav mainījies, un antīkajos tekstos atklājas modernu attiecību dinamika, ko izrādes komanda risina, interpretējot un eksperimentējot ar režisora Ježija Grotovska veidotajiem aktiermeistarības treniņiem.

Biļetes uz izrādi pieejamas šeit.

Dramatizējumā izmantots H. Novacka un Ā. Feldhūna antīko traģēdiju tulkojums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu