Pirmais olimpiskais čempions snovbordā aicina izņemt marihuānu no dopinga saraksta

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ross Rebaljati
Ross Rebaljati Foto: Reuters/LETA

Pirmais olimpiskais čempions snovbordā Ross Rebaljati aicina Pasaules antidopinga aģentūru (WADA) izņemt marihuānu no sportā aizliegto vielu saraksta.

Kanādā no trešdienas oficiāli atļauta marihuānas audzēšana un lietošana izklaides mērķiem. WADA galvenā mītne atrodas Monreālā, kur trešdien durvis vērs 12 marihuānas veikali.

Kanabionoīdi, tajā skaitā arī marihuāna, ir aizliegti sportā. Ja atlēta organismā sacensību laikā ņemtajās analīzēs tiek atrastas kanabinoīdu pēdas, sportists tiek diskvalificēts.

Savulaik līdzīgs liktenis piemeklēja arī kanādieti Rebaljati, kurš 1998.gada ziemas Olimpiādē Nagano triumfēja milzu slaloma sacensībās, ieiedams vēsturē kā pirmais olimpiskais čempions snovbordā. Toreiz Rebaljati organismā tika atrasta marihuānas aktīvā viela THC un viņš tika diskvalificēts, taču nedaudz vēlāk kanādietim zelta medaļu atgrieza, jo 1998.gadā marihuāna vēl nebija aizliegto vielu sarakstā.

Pirms pieciem gadiem Rebaljati iesaistījās medicīniskās marihuānas biznesā un šobrīd vada kompāniju, kas piedāvā dažādas preces "zālītes" audzēšanai.

"Ja sportistiem atļauj lietot alkoholu un tabaku, ļaujiet lietot arī marihuānu. No šīm trim lietām, tikai tā dod kādu labumu," aģentūra "Reuters" citē Rebaljati teikto.

2013.gadā WADA desmitkāršoja atļauto marihuānas aktīvās vielas koncentrāciju urīna analizēs.

"Svarīgi uzsvērt, ka aizliegto vielu saraksts nav statisks, bet tas tiek veidots uz zinātniskiem pētījumiem. Vairākās pasaules daļās marihuānai ir mainījies legālais statuss, tomēr tas nedrīkst būt par pamatu izņemšanai no aizliegto vielu saraksta," teikts WADA paziņojumā.

Jaunie marihuānas aprites noteikumu vismaz pagaidām neatstās nekādu iespaidu uz Ziemeļamerikas vadošajām profesionālajām līgām un arī turpmāk "zālīte" tur būs aizliegta. Tiesa, Nacionālā hokeja līga (NHL) pieķertos spēlētājus nav sodījusi par dopinga lietošanu.

Tikmēr 47 gadus vecais Rebaljati jau kaļ nākotnes plānus savam biznesam.

"Vēlamies iesaistīties sporta pasākumu sponsorēšana, varbūt kādu dienu atbalstīsim tādus notikumus kā "Tour de France" vai olimpiskās spēles," uzsvēra Rebaljati.

Kanāda kļuvusi par pirmo "lielā septītnieka" (G7) valsti, kur atļauta šīs narkotikas brīva lietošana, un otro valsti pēc Urugvajas ar legālu valsts mēroga marihuānas tirgu.

Likums ļauj personām, kas ir vismaz 18 gadus vecas, audzēt četrus marihuānas augus savās mājās personīgai lietošanai. Tas arī nosaka, ka personīgā īpašumā drīkst turēt līdz 30 gramiem kaltētas marihuānas.

Marihuānas tirgus atvēršana nav vienīgās labās ziņas, kas šonedēļ iepriecina "zālītes" cienītājus.

Kāda amatpersona ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka Kanāda apžēlos personas, kas notiesātas par līdz 30 gramiem kaltētas marihuānas glabāšanu.

Marihuānas legalizācija izklaides nolūkiem bija viens no galvenajiem Kanādas premjerministra Džastina Trudo priekšvēlēšanu kampaņas solījumiem.

Kanādā trešdien marihuānas tirdzniecību plāno sākt vismaz 111 veikali un, sagaidāms, ka šādu tirdzniecības vietu skaits strauji pieaugs.

Kanādiešiem turpmāk būs arī iespēja pasūtīt marihuānu interneta veikalos un pasūtījumu saņemt pa pastu.

Tomēr katrā Kanādas provincē noteikumi marihuānas tirdzniecībai izklaides mērķiem nedaudz atšķiras.

Albertas un Kvebekas provinces ir noteikušas, ka personai jābūt vismaz 18 gadus vecai, lai varētu legāli iegādāties marihuānu. Pārējās provincēs minimālais vecums ir 19 gadi.

Ontārio noteikumi vēl nav līdz galam izstrādāti, tādēļ marihuānas tirdzniecības vietas šajā provincē atvērsies tikai pavasarī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu