Sašutumu "Twitter" lietotāju vidū raisa ideja alkoholu tirgot līdz plkst.19 (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Trešdien izskanēja vēsts, ka Rīgas domes (RD) Labklājības departaments un Izglītības kultūras un sporta departaments rosina atļaut alkohola tirdzniecību veikalos no plkst.10 līdz 19. Lai gan pēc RD deputātu paustā jau noprotams, ka ideja netiks īstenota, sociālā tīkla "Twitter" lietotāji jau paspējuši rosinājumu nosodīt, norādot, ka alkoholismu šādā veidā neapkaros.

Latvijas Alkohola nozares asociācijas izpilddirektors Dāvis Vītols sacījis, ka, atļaujot alkohola tirdzniecību veikalos no plkst. 10 līdz 19 un aizliedzot tirgot alkoholu veikalos svētdienās, iedzīvotājiem būs iespēja iegādāties alkoholu tikai darba laikā vai sestdienās, tāpēc iedzīvotāji, visticamāk, iegādāsies alkoholu retāk, bet lielākos apmēros, mājās veidojot bārus. Tādējādi alkohols var kļūt vēl pieejamāks un tā patēriņš var pat pieaugt.

"Piemērs šobrīd ir Igaunija, kurā, pēc Igaunijas Ekonomiskā institūta pētījuma datiem, alkohola patēriņš ir pieaudzis tieši tādēļ, ka cilvēki vienā reizē Latvijas pierobežā iegādājās alkoholu lielākā apmērā, un tad, atvedot mājas, tas ir vēl pieejamāks," teica Vītols.

Viņš norādīja, ka arī ierobežojumi tirgot alkoholu veikalos naktī nav devuši efektu alkohola patēriņa samazināšanā, apliecinot to neefektivitāti - pēc nakts tirdzniecības aizlieguma 2001.gadā Latvijā reģistrētais alkohola patēriņš ir pieaudzis, neraugoties uz lielo no valsts izbraukušo iedzīvotāju skaitu.

Pēc Vītola teiktā, nav arī skaidrs, kā šī sistēma varētu darbosies, jo, ierobežojot alkohola tirdzniecību Rīgā, galvaspilsētas iedzīvotāji varēs aizbraukt pāris kilometru ārpus Rīgas robežām, piemēram, uz Mārupi, un iegādāties alkoholu tur. Tāpat, ņemot vērā kosmētiskā spirta aprites tendences, "grādīgo kosmētisko līdzekļu", kā, piemēram, "gurķu odekolona" un nelegālā alkohola realizētājiem pavērsies papildu tirdzniecības iespējas laikā, kad oficiāli tirgot alkoholu būs liegts.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu