Aizdomas, ka bērnunamu bērnus pirms pārbaudēm "apstrādā"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS/Scanpix

Pirms mēneša Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTI) saņēma ziņu no Valsts policijas par iespējamu seksuālu vardarbību kādā bērnu aprūpes iestādē. VBTI veikusi pārbaudes, taču seksuālo vardarbību nav izdevies konstatēt, jo abas iesaistītās personas jau atrodas ārpus šīs iestādes. 

Kā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pastāstīja VBTI vadītāja Marianna Dreja, viena no personām jau sasniegusi pilngadību, bet otra persona šajā sistēmā vairs nestrādā.

Valsts policija pašlaik  turpina izmeklēšanu. Dreja atzina, ka tomēr pārbaudes laikā konstatēti virkne citu pārkāpumu, kas saistīti ar nepieņemamu disciplinēšanas metožu lietošanu.

Piemēram, netaisnīga punktu sistēma, lai kaut ko dabūtu vai tieši otrādi - nedabūtu. 

Jau ziņots, ka septembrī VBTI no Valsts policijas saņēmusi ziņas par kārtējo ierosināto kriminālprocesu un seksuālās vardarbības epizodēm kādā bērnu aprūpes iestādē. 

Dreja arī pastāstīja, ka VBTAI radušās aizdomas, ka pirms inspekcijas pārbaudēm atsevišķos bērnunamos tajos mītošie bērni mēdz būt "apstrādāti", lai inspekcijai sniegtu nevis informāciju par patieso stāvokli iestādē, bet gan situāciju atspoguļotu iestādes vadībai vēlamajā gaismā.

Dreja informēja, ka VBTAI pārbaudēs nereti atklāj pārkāpumus, jo par tām bērnunamu vadību iepriekš nebrīdina, tomēr inspekcijai radušās aizdomas, ka iestādes tomēr pārbaudēm nereti ir īpaši gatavojušās, proti, ar bērniem varētu būt iepriekš runāts un viņi mudināti sniegt "pareizas atbildes", līdz ar to bērni mēdzot atteikties runāt ar VBTAI vai arī stāsta tikai labu, kas šķiet aizdomīgi, jo pieredze rādot, ka bērni spēj atcerēties kaut sīkumus, kas viņiem šķiet nepieņemami.

Līdzīgi bijis arī ar gadījumu, kad VBTAI saņēmusi informāciju par iespējamo seksuālo vardarbību kādā bērnu aprūpes iestādē. VBTAI devusies pārbaudē uz šo iestādi, bet tās vadība jau nojautusi par šādu iespējamo scenāriju un bijusi sagatavojusies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu