Austrālija noraida priekšlikumu atļaut tikai balto migrantu ieceļošanu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Austrālijas Senāts ceturtdien noraidījis ierosinājumu sarīkot referendumu par krāsaino imigrantu ieceļošanas apturēšanu. Priekšlikums par atgriešanos pie "Baltās Austrālijas" politikas, kuru ierosināja neatkarīgais senators Freizers Anings, kas pārstāv Kvīnslendas štatu, tika noraidīts ar lielu balsu vairākumu.

Politika, kas liedza Austrālijā ieceļot neeiropeiskas izcelsmes imigrantiem, tika sākta 19.gadsimta piecdesmitajos gados, kad zelta drudža izraisītajam ieceļotāju vilnim pievienojās arī liels skaits ķīniešu.

Šī politika tika mīkstināta pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, bet pilnībā atcelta - 1973.gadā.

Anings jau augustā izraisīja sašutuma vētru, kad nāca klajā ar aicinājumu īstenot imigrācijas problēmu "galīgo risinājumu". Viņš gan pēc tam apgalvoja, ka līdz šim neesot zinājis par šīs frāzes saikni ar nacistu īstenoto holokaustu.

Neskatoties uz Aninga priekšlikuma noraidīšanu, tikai dažas dienas iepriekš valdošā Liberālā partija Senātā atbalstīja pret imigrāciju noskaņotās Vienas nācijas partijas ierosināto rezolūciju, kurā nosodīts pret baltajiem vērstais rasisms un uzsvērts, ka cilvēkam ir visas tiesības būt baltajam.

Valdība zināmā sabiedrības daļā izpelnījās nosodījumu par atbalstu saukļiem, kurus iepriekš izmantojušas organizācijas, kas sludina balto pārākumu, un premjerministrs Skots Morisons jutās spiests taisnoties, ka balsojuma pamatā bijusi “administratīva kļūda”, kuru viņš "nožēlojot".

Anings savu priekšlikumu pamatoja ar nepieciešamību pašiem austrāliešiem izlemt, ko viņi vēlas ielaist savā valstī. Taču pie varas esošo konservatīvo Senāta frakcijas līderis Matiass Kormans norādīja, ka Kvīnslendas senatora mērķis esot atgriezties pie rasistiskas politikas.

Viņš uzsvēra, ka pēdējo gadu desmitu laikā uzņemtie imigranti no visas pasaules esot padarījuši Austrāliju par "bagātāku, labāku un stiprāku valsti".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu