Piedāvā veikt testu spēļu atkarības riska noteikšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees

Latvijā sāk iniciatīvu "Spēles brīvība", kuras laikā piedāvās veikt speciālistu izstrādātu testu atkarības un līdzatkarības riska noteikšanai, kā arī saņemt profesionālu psihoterapijas speciālistu konsultācijas, informē iniciatīvas autoru pārstāve Telma Gaule.

Pēc viņas paustā, lai palīdzētu cilvēkiem, kuri saskārušies ar spēļu atkarību visplašākajā nozīmē, sākot no spēlēm spēļu zālēs, izlozēm, dalību izlozēs un loterijās, likmju izdarīšanu totalizatoros, līdz pat datorspēlēm, spēlēm mobilajos telefonos un planšetēs, kā arī citiem spēļu veidiem, kas rada atkarību, kopīgā iniciatīvā spēkus apvienojušas biedrība "Esi brīvs", krīžu un konsultāciju centrs "Skalbes", kā arī kampaņas iniciators un finansiālais atbalstītājs spēļu biznesa uzņēmums "Alfor".

Biedrības "Esi brīvs" vadītāja Dace Caica sacīja, ka ne katrs, kurš atpūšas, spēlējot kādu spēli, saucams par atkarīgo, tomēr ir cilvēki, kas nespēj kontrolēt savu spēli, nespēj apstāties un, atkarībai progresējot, funkcionēt kā pilnvērtīgi sabiedrības locekļi.

Šādiem cilvēkiem cenšas palīdzēt tuvinieki un draugi, taču visbiežāk ar līdzcilvēku atbalstu nepietiek. Tieši radīta atbalsta sistēma kā pašiem atkarīgajiem, tā līdzatkarīgajiem, skaidroja Caica.

Vienlaikus krīžu un konsultāciju centra "Skalbes" direktore Zane Avotiņa informēja, ka centrs vairāku gadu garumā pārliecinājies, ka atbalsta tālrunis var kalpot kā pirmais solis palīdzības meklēšanā, jo cilvēki, kuri sākotnēji apzinās savu problēmu, nereti nezina, kur vērsties pēc padoma, kā arī kaunas par to runāt.

"Anonimitāti garantējošs atbalsta tālrunis ir iespēja mazināt šo barjeru, saņemt emocionālu atbalstu un praktiskus padomus problēmas risināšanai," uzsver Avotiņa.

Iniciatīvas mājaslapā "www.spelesbriviba.lv" pieejama biedrības "Esi brīvs" sagatavotā informācija par atkarības un līdzatkarības riskiem, speciālistu izstrādāti testi ļaus novērtēt problēmas apmērus, kā arī norādīs uz efektīvākajiem risinājumiem.

Savukārt konsultācijas pa atbalsta tālruni sniegs īpaši sagatavoti biedrības psihoterapijas speciālisti. Telefona līnijas darbību nodrošinās krīžu un konsultāciju centrs "Skalbes", kas sociāli nozīmīgos jautājumos krīzes konsultācijas sniedz 19 gadus.

Konsultāciju tālrunis 29323202 atkarības skartajiem un to tuviniekiem darbojas no pirmdienas līdz sestdienai no plkst.12 līdz 20.

Savu atbalstu iniciatīvai pauž arī Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece Signe Birne. Viņa norādīja, ka inspekcijas darbības virsmērķis, atbilstoši Finanšu ministrijas darbības stratēģijā 2017.-2019. gadam iekļautajam azartspēļu un izložu organizēšanas politikas vadības virziena mērķim, ir godīga un pārdomāta azartspēļu un izložu organizēšanas un spēlēšanas politika, nodrošinot sabiedrības un spēlētāja interešu aizsardzību.

Pēc Birnes paustā, ja nozares politikas veidotāji ir Finanšu ministrija, tad inspekcija ir tā, kas sniedz priekšlikumus par to, kā veidot normatīvos aktus tā, lai visievainojamākie sabiedrības locekļi tiktu maksimāli aizsargāti, lai cilvēkiem, kas saprot, ka pārlieka aizraušanās ar azartspēlēm rada problēmas pašiem, viņu ģimenēm, sabiedrībai un valstij kopumā, būtu iespēja saņemt padomu un palīdzību. Šā iemesla dēļ inspekcija ir ieinteresēta par jebkuru iniciatīvu šāda atbalsta nodrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu