"ABLV Bank" klientiem garantētajās atlīdzībās izmaksāti 69% no kopumā izmaksājamā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ints Kalniņš/Reuters/LETA

Likvidējamās "ABLV Bank" klientiem garantētajās atlīdzībās līdz šim izmaksāti 328,66 miljoni eiro, kas ir 69% no kopumā izmaksājamās summas, aģentūrai LETA pastāstīja bankas "Citadele" korporatīvās komunikācijas vadītāja Ieva Prauliņa.

Viņa pavēstīja, ka no 3. marta līdz 15. oktobrim valsts garantēto atlīdzību bankā "Citadele" ir saņēmuši kopumā 11 013 "ABLV Bank" klienti jeb 51% no klientu skaita, kam ir tiesības saņemt valsts garantēto atlīdzību.

Vienlaikus Prauliņa informēja, ka līdz šim valsts garantēto atlīdzību saņēmuši 5676 Latvijas vietējie iedzīvotāji un uzņēmumi jeb 68% no rezidentu skaita. Vietējiem klientiem kopumā izmaksāti 43,6 miljoni eiro jeb 93% no kopējās rezidentiem pieejamās valsts garantēto atlīdzību summas.

Savukārt ārvalstu klientu segmentā līdz šim valsts garantēto atlīdzību ir saņēmuši 5337 klienti jeb 40% no kopējā "ABLV Bank" ārvalstu klientu skaita. Ārvalstu klientiem kopējā izmaksātā summa šobrīd ir 285 miljoni eiro, kas ir 66% no kopējās ārvalstu klientiem pieejamās valsts garantēto atlīdzību summas.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka banka "Citadele" kopš 2018. gada 3. marta nodrošina valsts garantētās atlīdzības izmaksu "ABLV Bank" klientiem. Valsts garantēto atlīdzību būs iespējams saņemt piecus gadus - līdz 2023.gada 3.martam.

Tāpat ziņots, ka maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 26.februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 2018. gada 12. jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu, savukārt licence kredītiestādes darbībai bankai anulēta no 12. jūlija.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN") februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu