Simtgades dziesma: Elpa «Gan es tevi izauklēšu»

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Jumava»

Latvijas simtgade, faktiskais datums, kas iezīmē mūsu valsts apaļo jubileju, tuvojas straujiem soļiem. Lai izceltu mūsu kultūras sasniegumus, īpašs iemesls it kā nebūtu jāmeklē, taču, izmantojot gadījumu, turpinām rubriku "Simtgades dziesma", kurā atgādinām par populārās mūzikas pienesumu Latvijā.

Ja 1995. gadā traģiski pašnāvībā nebūtu aprāvusies tolaik vien 34 gadus vecā grupas solista Jāņa Logina dzīve, par ansambli «Elpa» šodien runātu daudz vairāk. Daugavpilī astoņdesmito sākumā izveidotā grupa bija ne tikai viena no Latgales spožākajām un interesantākajām apvienībām, bet progresīvās popmūzikas karogu, ietekmējoties no tādām grupām kā «Chicago» un «Saga», turēja augstu paceltu visas Latvijas kontekstā.

«Elpa» savā mūzikā daudz izmantoja sintezatorus, tika veidotas sarežģītas uzbūves kompozīcijas, taču dažas no tām tomēr spēja izlauzties līdz plašākai auditorijai. Piemēram, grupas basģitārista (basa melodiskā līnija ir īpaši jūtama) Valda Rundzāna sarecētā balāde «Gan es tevi izauklēšu» ar Ārijas Elksnes dzejoli.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu