Sašķeltās Kipras līderi tiksies ANO paspārnē

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs Foto: AFP / Scanpix

ANO organizētā samitā nākamajā piektdien Nikosijā tiksies Kipras prezidents Niks Anastasiadis un Kipras turku līderis Mustafa Akindži. Tikšanās notiks ANO aizsargātā zonā sašķeltajā galvaspilsētā Nikosijā, paziņoja Kipras valdība.

Sarunu mērķis ir radīt stimulu Kipras atkalapvienošanās sarunām.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs pirmdien Drošības padomē paziņoja, ka izredzes atrisināt Kipras jautājumu joprojām ir dzīvas, neskatoties uz to, ka ANO atbalstītās sarunas par salas atkalapvienošanos pagājušā gada jūlijā izjuka un kopš tā laika oficiālas sarunas nav notikušas.

Pēdējā reize, kad Kipras līderi mēģināja atsākt sarunas, bija neformālas pusdienās aprīlī, bet abi politiķi tikai vienojās par to, ka viņi nespēj vienoties par turpmāko ceļu.

Gutērrešs sacīja, ka ANO sūtņiem uzticēts mēģināt panākt sarunu atsākšanos.

Taču Anastasiadis pagājušajā nedēļā norādīja, ka tikšanās pati par sevi neliecina par atkalapvienošanās sarunu atsākšanos.

ANO ir skaidri paziņojusi, ka pilnībā neiesaistīsies jaunā miera procesā, ja vien Kipras līderi neatsāks sarunas, apņēmības pilni panākt kompromisu.

Kipra ir sadalīta kopš 1974.gada, kad Turcijas karaspēks okupēja salas ziemeļu trešdaļu, reaģējot uz toreizējās Atēnu militārās huntas atbalstīto apvērsumu, kura mērķis bija salas apvienošanās ar Grieķiju.

Pašlaik Ziemeļkipras teritorijā joprojām uzturas aptuveni 35 000 vīru liels Turcijas militārais kontingents, un pašpasludinātā turku republika faktiski pilnībā ir atkarīga no Ankaras ekonomiskā atbalsta.

Attiecības abu pušu starpā papildus saspīlējuši Nikosijas centieni uzsākt gāzes iegulu izpēti Kipras piekrastes ūdeņos, pret ko agresīvi iebilst Ankara.

Pēdējās sarunas par salas atkalapvienošanu divkopienu federācijā sabruka Šveicē, ANO nespējot panākt abu pušu vienošanos par jauno drošības izkārtojumu pēc iespējamās salas atkalapvienošanās.

Tā bija pirmā reize, kad sarunās piedalījās arī Lielbritānija, Grieķija un Turcija.

Kad Kipra ieguva neatkarību, 1960.gadā tika noslēgts valstu-garantu līgums, kas deva Grieķijai, Turcijai un Lielbritānijai tiesības iejaukties, lai aizstāvētu salas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību.

Kipras grieķu daļa vēlas atcelt šīs valstu garantu tiesības, bet Kipras turku daļa atturīgi izturas pret šādu iespēju.

Sensitīvs jautājums ir arī Turcijas militārais kontingents, kas atrodas salā. Anastasiadis vēlas, lai visi Turcijas karavīri pamet Kipru, pret ko kategoriski iebilst Akindži.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu